Waar wordt plasma voor gebruikt?

Vaak hebben patiënten alleen een bepaald bestanddeel van bloed nodig, zoals plasma. In dat geval kan jouw plasma toegediend worden. Maar er worden ook belangrijke medicijnen gemaakt van plasma.

Eiwitten; stollingsfactoren en meer

Van eiwitten uit plasma worden medicijnen gemaakt, zoals stollingsfactoren. Mensen met bloederziekte (hemofilie) missen sommige van deze eiwitten in het bloed, waardoor hun bloed niet goed stolt. Hierdoor kunnen spontane bloedingen optreden, met mogelijk ernstige gevolgen. Met behulp van deze medicijnen leiden zij een vrijwel normaal leven.

Er zijn meerdere eiwitten in het plasma die als geneesmiddel worden gebruikt en van groot belang zijn voor patiënten. De belangrijkste zijn:

- albumine; gebruikt bij sommige operaties of ernstige brandwonden
- proteaseremmers; gebruikt bij behandeling van bepaalde erfelijke stoornissen van het bloed

Antistoffen

Antistoffen in plasma worden bij gezonde personen aangemaakt na een besmetting met een ziekteverwekker of een vaccinatie. Deze antistoffen halen wij uit het plasma en worden gebruikt bij de behandeling van ziektes zoals hepatitis A, hepatitis B (geelzucht) en tetanus.

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking