Oproep gehad om specifieke bloedplaatjes te geven?

Ben je een geschikte donor voor een patiënt? Dan vragen we je om bloedplaatjes te geven. 

Snelheid is belangrijk 

Omdat er heel veel verschillende HLA-bloedgroepen bestaan, is de kans dat een patiënt jouw bloedplaatjes nodig heeft klein. Als dit wel gebeurt, is het vaak voor de patiënt van belang dat je op korte termijn bloedplaatjes komt geven. 

Plaats 

Vanwege de speciale techniek nemen we alleen bloedplaatjes af op de grotere afnamelocaties. Het werkt als volgt: 


1. Je wordt in één arm in een ader geprikt en jouw bloed wordt, met behulp van een steriel wegwerpsysteem, opgevangen in een machine.
2. Deze machine scheidt jouw bloed in bloedcellen en plasma met een deel van je bloedplaatjes.
3. Het plasma met de bloedplaatjes wordt opgevangen en bewaard.
4. Je ontvangt de bloedcellen via het systeem weer terug in je lichaam. 

Gaat het altijd goed? 

Bij het geven van bloedplaatjes of trombocyten komen zelden complicaties voor. Jouw bloed komt tijdens de afname niet in contact met de machine. Het is dus onmogelijk dat je besmet wordt door het bloed van een andere donor. 

Om te voorkomen dat jouw bloed tijdens het geven van bloedplaatjes stolt, wordt er een stof toegevoegd. Deze stof is onschuldig en wordt snel door het lichaam afgebroken. Een enkele keer merk je hier iets van, bijvoorbeeld een tinteling bij de mond of lichte kramp in de handen. 

Verder is de kans dat je een bloeduitstorting krijgt op de plaats waar je bent geprikt, iets groter bij het geven van bloedplaatjes. Dit heeft te maken met het teruggeven van de bloedcellen en de langere afnameduur. 

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking