Bloedplaatjes geven?

In elke bloeddonatie zitten bloedplaatjes (trombocyten). Hiermee helpen we patiënten die zelf onvoldoende bloedplaatjes aanmaken. Vaak zijn dit patiënten met een kwaadaardige bloedziekte, zoals leukemie, die bestraling of chemotherapie krijgen.

Soms helpt een transfusie van willekeurige bloedplaatjes niet, omdat het lichaam van de patiënt de bloedplaatjes van de donor direct afbreekt. Dan vragen we een donor om bloedplaatjes te geven, die precies passen bij de patiënt. Je kunt alleen bloedplaatjes geven als je al bloed- of plasmadonor bent.

Hoe geef ik bloedplaatjes?

Het geven van bloedplaatjes, die ook wel trombocyten worden genoemd, is qua procedure vergelijkbaar met plasma geven. Een donatie duurt zestig tot negentig minuten. 

We benaderen een specifieke groep donors regelmatig met de vraag of ze ook bloedplaatjesdonor willen worden. Doordat deze donors ook stamceldonor zijn, is hun speciale bloedgroep - HLA / weefseltypering - bij ons bekend en kunnen we hun bloedplaatjes matchen met een specifieke patient.  

Belangrijke cellen voor stolling 

Bloedplaatjes zijn heel kleine cellen in het bloed die door de stamcellen in het beenmerg gemaakt worden. Samen met stollingseiwitten zijn bloedplaatjes belangrijk voor stolling van je bloed. 

Levensreddende transfusie van bloedplaatjes 

Door sommige ziekten of behandelingen kan bij een patiënt de aanmaak van bloedplaatjes in het beenmerg sterk verminderen. Een transfusie van donorbloedplaatjes kunnen spontane, soms levensbedreigende bloedingen voorkomen. Als er al een bloeding is ontstaan, dan is snelle toediening van bloedplaatjes levensreddend. 

Meer weten over het geven van bloedplaatjes?

Bel de donorinformnatielijn: 0800-5115.

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking