Bloedplaatjes geven?

In elke bloeddonatie zitten bloedplaatjes (trombocyten). Hiermee helpen we patiënten die zelf onvoldoende bloedplaatjes aanmaken. Vaak zijn dit patiënten met een kwaadaardige bloedziekte, zoals leukemie, die bestraling of chemotherapie krijgen.

Soms helpt een transfusie van willekeurige bloedplaatjes niet, omdat het lichaam van de patiënt de bloedplaatjes van de donor direct afbreekt. Dan vragen we een donor om bloedplaatjes te geven, die precies passen bij de patiënt. Je kunt alleen bloedplaatjes geven als je al bloed- of plasmadonor bent.

Hoe geef ik bloedplaatjes?

Het geven van bloedplaatjes, die ook wel trombocyten worden genoemd, is qua procedure vergelijkbaar met plasma geven. Een donatie duurt zestig tot negentig minuten. 

Plaats 

Vanwege de speciale techniek nemen we alleen bloedplaatjes af op de grotere afnamelocaties. Het werkt als volgt: 

1. Je wordt in één arm in een ader geprikt en jouw bloed wordt, met behulp van een steriel wegwerpsysteem, opgevangen in een machine.

2. Deze machine scheidt jouw bloed in bloedcellen en plasma met een deel van je bloedplaatjes.

3. Het plasma met de bloedplaatjes wordt opgevangen en bewaard.

4. Het plasma en de bloedplaatjes worden gescheiden. De bloedplaatjes zijn gereed voor transfusie en met het plasma maken we geneesmiddelen.

5. Je ontvangt de bloedcellen via het systeem weer terug in je lichaam. 

Gaat het altijd goed? 

Bij het geven van bloedplaatjes of trombocyten komen zelden complicaties voor. Jouw bloed komt tijdens de afname niet in contact met de machine. Het is dus onmogelijk dat je besmet wordt door het bloed van een andere donor. 

Om te voorkomen dat jouw bloed tijdens het geven van bloedplaatjes stolt, wordt er een stof toegevoegd. Deze stof is onschuldig en wordt snel door het lichaam afgebroken. Een enkele keer merk je hier iets van, bijvoorbeeld een tinteling bij de mond of lichte kramp in de handen. 

Verder is de kans dat je een bloeduitstorting krijgt op de plaats waar je bent geprikt, iets groter bij het geven van bloedplaatjes. Dit heeft te maken met het teruggeven van de bloedcellen en de langere afnameduur. 

Belangrijke cellen voor stolling 

Bloedplaatjes zijn heel kleine cellen in het bloed die door de stamcellen in het beenmerg gemaakt worden. Samen met stollingseiwitten zijn bloedplaatjes belangrijk voor stolling van je bloed. 

Levensreddende transfusie van bloedplaatjes 

Door sommige ziekten of behandelingen kan bij een patiënt de aanmaak van bloedplaatjes in het beenmerg sterk verminderen. Een transfusie van donorbloedplaatjes kunnen spontane, soms levensbedreigende bloedingen voorkomen. Als er al een bloeding is ontstaan, dan is snelle toediening van bloedplaatjes levensreddend. 

Naast bloedplaatjes ook plasma

Net als bij bloeddonatie wordt er bij de afname van bloedplaatjes een hoeveelheid plasma afgenomen. Een deel hiervan gebruiken we voor het maken van geneesmiddelen.

Meer weten over het geven van bloedplaatjes?

Bel de donorinformatielijn: 0800-5115.

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking