Bloed bestaat uit verschillende onderdelen: rode bloedcellen (erytrocyten), plasma en bloedplaatjes (trombocyten). Een patiënt krijgt alleen het bestanddeel dat hij nodig heeft. Daarom kun je naast bloed ook andere soorten donaties geven: plasma, bloedplaatjes en stamcellen.

Plasma geven

Als plasmadonor doneer je alleen plasma, dat voornamelijk bestaat uit vocht en eiwitten. Je kunt alleen plasmadonor worden als je al bloeddonor bent. 
Plasma (in zijn geheel) wordt toegediend aan patienten met brandwonden of zeer groot bloedverlies. Plasma wordt gebruikt om medicijnen te maken.

Plasma geven; meer informatie.

Bloedplaatjes geven

In elke bloeddonatie zitten bloedplaatjes (trombocyten). Hiermee helpen we patiënten die zelf onvoldoende bloedplaatjes aanmaken. Vaak zijn dit patiënten met een kwaadaardige bloedziekte, zoals leukemie, die bestraling of chemotherapie krijgen. Soms helpt een transfusie van willekeurige bloedplaatjes niet, omdat het lichaam van de patiënt de bloedplaatjes van de donor direct afbreekt. Dan vragen we een donor om bloedplaatjes te geven, die precies passen bij de patiënt. Je kunt alleen bloedplaatjes geven als je al bloed- of plasmadonor bent.

Bloedplaatjes geven; meer informatie.

Stamcellen geven

Stamcellen zijn cellen die nieuwe cellen voortbrengen en zitten in de beenmergholtes van onze botten. Bloedstamcellen maken alle cellen die je in je bloed kunt vinden: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes (trombocyten). Patiënten met een kwaadaardige bloedziekte kunnen soms het beste behandeld worden door een transplantatie van gezonde stamcellen van een donor.

Levensreddende stamcellen zijn afkomstig van een donor met stamcellen die zo veel mogelijk gelijkenis vertonen met die van de patiënt. Ben je bloed- of plasmadonor (min. 1 donatie), gezond en tussen de 18 en 51 jaar, dan kun je je aanmelden als stamceldonor.

Stamcellen geven; meer informatie.

Navelstrengbloed geven

In Amsterdam, waar de Sanquin Navelstrengbloedbank gevestigd is, slaan we de stamcellen uit het navelstrengbloed op. Het navelstrengbloed wordt direct na de geboorte van de baby gedoneerd, als de navelstreng is doorgeknipt. Dit is geheel pijnloos en zonder risico.

Navelstrengbloed geven; meer informatie.

Bloed geven voor jezelf

Als je een bloedtransfusie nodig hebt, kan het soms wenselijk zijn om daarvoor je eigen bloed te gebruiken. Bij autoloog bloed geven, geef je voorafgaand aan de operatie een aantal keer bloed voor jezelf.

Een autologe bloeddonatie kan bij Sanquin Bloedvoorziening onder bepaalde voorwaarden, zoals voor een geplande operatie. Om in aanmerking te komen voor een autologe bloeddonatie, moet je arts een aanvraag bij de bloedbank indienen.

Bloed geven voor jezelf; meer informatie.

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking