De top 5 smoezen om geen bloeddonor te worden 

Je collega, vriendin of buurman overhalen om bloeddonor te worden? Dat valt soms niet mee. Wapen je met de feiten en overtuig iedere twijfelaar!

Ik ben bang voor de naald.

Dat zijn veel patiënten ook. Zij hebben geen keus, jij wel. Probeer het gewoon eens, je zult zien dat het meevalt. En de Sanquin-medewerkers nemen de tijd om je op je gemak te stellen.

Geen idee waar een bloedbank in de buurt zit.

Sanquin heeft 137 afnamelocaties verspreid over heel Nederland. Wedden dat er ook eentje in de buurt van jouw huis of werk zit? Typ je woonplaats of postcode in de locatiezoeker in en zie waar je terecht kunt om bloed te geven.

Daar heb ik met mijn drukke baan echt geen tijd voor.

Bloed geven duurt inclusief de keuring en het kopje koffie na afloop vaak maar een uurtje. Het kan op veel donorcentra bovendien ook ’s avonds. En menig werkgever geeft je graag een uurtje vrij om onder werktijd bloed te gaan geven. "Voor jou maar even, voor de patiënt een heel leven", zeggen ze bij Sanquin.

Ik ben vast te dik, te dun, te kort, te lang, te jong, te oud…

In principe kan iedere persoon tussen de 18 en 65 jaar en met een gewicht van minimaal 50 kg bloed geven, mits zijn of haar gezondheid dat toelaat. Wie zich aanmeldt als nieuwe bloeddonor wordt daarom eerst gekeurd om te bepalen of bloed geven verantwoord is.

Ze hebben genoeg bloed, het is niet nodig dat ik donor word.

Was het maar waar. We hebben altijd donors nodig die zich willen inzetten voor een ander.