Veelgestelde vragen

Wanneer je iets niet kunt vinden, kun je middels de zoekfunctionaliteit op zoek gaan naar de antwoorden op je vragen.
 • Wat zijn antistoffen?

  Als je besmet raakt met een virus of een andere ziektekiem, ziekteverwekker, bacterie of micro-organisme, maakt je afweersysteem een antistof aan om de ziekteverwekker onschadelijk te maken. Je wordt dan vaak ziek, maar je geneest meestal weer. Soms is de verwekker te sterk of te hardnekkig, of je afweersysteem schiet te kort.

  In sommige gevallen is ziekte te voorkomen door vaccinatie. Je afweersysteem wordt dan in aanraking gebracht met een verzwakte of gedode verwekker. Dan wordt je meestal niet ziek, terwijl je wel antistoffen aanmaakt. Als je vervolgens besmet raakt met de ziekteverwekker, word je vervolgens niet ziek aangezien je antistoffen al beschikbaar zijn.

  Het is ook mogelijk om een mens te beschermen en genezen met de antistoffen van een ander mens. 

 • Wat is een HLA-getypeerd bloeddonorschap?

  Van iedere donor wordt een aantal bloedgroepen bepaald. Meestal betreft het bloedgroepen van de rode bloedcellen, waaronder de ABO- en de rhesus (D)-bloedgroep, maar ook de witte bloedcellen (leukocyten) en de bloedplaatjes (trombocyten) bezitten bloedgroepen. Het meest bekende bloedgroepsysteem van witte bloedcellen, stamcellen en bloedplaatjes is het zogenaamde HLA-systeem.

  In Nederland zijn zo’n 30.000 bloeddonors - na vooraf verkregen toestemming - getypeerd voor deze kenmerken. Deze HLA-typeringen geven Sanquin de mogelijkheid speciale bloedproducten te vervaardigen zoals HLA-getypeerd trombocytenconcentraat en HLA-geselecteerde stamcellen ten behoeve van stamceltransplantatie. 

 • Verlies je bij een donatie een deel van de antistoffen en afweercellen die je in je bloed hebt?

  Ja, maar als het nodig is, maakt je lichaam het gewoon weer aan. Bij een bloed- en plasmadonatie geef je inderdaad ook antistoffen, ook wel immunoglobulinen. Als je ervan uitgaat dat je gemiddeld vijf liter bloed hebt en 500 ml per donatie geeft, geef je dus tien procent van je antistoffen af. We maken gebruik van die antistoffen. Uit het plasma van volbloed- en de meeste plasmaferese-procedures wordt bijvoorbeeld ook IVIG - intraveneuze immunoglobulinen - gemaakt. Dit wordt gebruikt bij mensen met een immuundeficiëntie of bij een auto-immuunziekte.

  Als je gezond bent, kun je deze antistoffen prima missen. Je houdt immers nog negentig procent over na een donatie en je maakt deze antistoffen gewoon weer aan als dat nodig is. Soms dalen ook je antistofconcentraties die je hebt opgebouwd na een vaccinatie. Dit verschilt per soort antistof en per donor. Ook dit is niet erg. Je lichaam heeft geheugencellen die - zodra er een nieuw contact is met de ziekteverwekker of na een vaccinatie - weer actief antistoffen zullen maken. 

 • Wat is plasma?

  Plasma is bloed zonder de bloedcellen. Het is het lichtgele of grijs-gele deel van het bloed waarin de bloedcellen vermengd zijn. Het plasma bevat water, eiwitten (albumine, globuline, fibrinogeen, enzymen), hormonen, glucose, zouten, vetten en antistoffen.

 • Waar wordt plasma voor gebruikt?

  Vaak hebben patiënten alleen een bepaald bestanddeel van bloed nodig, zoals plasma. In dat geval kan jouw plasma toegediend worden. Daarnaast worden er ook belangrijke medicijnen van gemaakt. 

  Van eiwitten uit plasma worden medicijnen gemaakt, zoals stollingsfactoren. Mensen met bijvoorbeeld hemofilie missen sommige van deze eiwitten, waardoor hun bloed niet goed stolt. Hierdoor kunnen spontane bloedingen optreden, met mogelijk ernstige gevolgen. Met behulp van deze medicijnen leiden zij een vrijwel normaal leven. 

  Er zijn meerdere eiwitten in het plasma die als geneesmiddel worden gebruikt en van groot belang zijn voor patiënten. De belangrijkste zijn:

  •albumine; gebruikt bij sommige operaties of ernstige brandwonden
  •proteaseremmers; gebruikt bij behandeling van bepaalde erfelijke stoornissen van het bloed, bijvoorbeeld hereditair angio-oedeem.

  Antistoffen

  Antistoffen in plasma worden bij gezonde personen aangemaakt na een besmetting met een ziekteverwekker of na een vaccinatie. We halen deze antistoffen uit het plasma en verwerken ze tot geneesmiddelen. Ze worden gebruikt bij de behandeling van ziektes zoals hepatitis A, hepatitis B en tetanus.

 • Hoeveel bloed mag ik per keer geven?

  Bij een donatie geef je een halve liter bloed af en drie buisjes voor de testen. Het afname- en bewerkingssysteem van de bloedbank is volledig afgestemd op een halve liter waardoor het niet mogelijk is van deze hoeveelheid af te wijken. 

 • Is mijn zeldzame bloedgroep ook minder nodig?

  Ja en nee. De bloedgroepen B en AB komen in Nederland minder vaak voor, respectievelijk acht en drie procent van de bevolking. Er zijn dus ook minder patiënten met deze bloedgroepen en de vraag vanuit de ziekenhuizen is dan ook evenredig minder. Bloedcellen zijn beperkt houdbaar en het streven is om al het bloed voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum een goede bestemming te geven. Sanquin heeft van deze zeldzamere bloedgroepen dan ook geen grote voorraden.

  Wanneer twee patiënten met bloedgroep AB ieder meer dan tien zakjes bloed nodig hebben, kan er al een tekort dreigen. Dan is het wel heel belangrijk dat we extra donors met deze zeldzame bloedgroep in ons oproepbestand hebben staan die we kunnen oproepen. De regelmaat waarmee wordt opgeroepen is wel wat minder, maar u blijft zeker nodig. Een donor die graag wat regelmatiger wil geven, kan zich altijd aanmelden als plasmadonor. Plasma is lang houdbaar.

 • Wat is Hb (hemoglobine)?

  Hb is de afkorting van hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit dat in je rode bloedcellen zit.

  Een belangrijk deel van hemoglobine bestaat uit ijzer. Met dit ijzer bindt hemoglobine zich aan zuurstof. Ons lichaam heeft zuurstof nodig om te functioneren. De rode bloedcellen kunnen door hemoglobine zuurstof door je hele lichaam verspreiden. Hemoglobine is dus een erg belangrijk eiwit.

  Bloed geven en Hemoglobine

  Elke keer voordat je bloed geeft, krijg je een medische check. Hierbij bepalen we o.a. je Hb-waarde. Deze moet namelijk voldoende zijn om veilig bloed of plasma te kunnen geven.
  Om bloed of plasma te mogen geven, moet de Hb-waarde bij een:

  man tussen de 8.4 en de 12 liggen

  vrouw moet dit tussen de 7.8 en de 11 zijn.

 • Wat is het zuurstofgehalte in je bloed en wat is normaal?

  Gezonde mensen hebben een zuurstofgehalte van 95% tot 100%.

  Bloed neemt het zuurstof uit de longen op en zorgt er - via je aders - voor dat het in alle uithoeken van je lichaam terecht komt. Zodat jij alles kunt doen wat je wilt: sporten, dansen, praten, noem maar op. De lengte van al je aders is 100.000 kilometer, dat is 2,5 keer de wereld rond! Het zuurstofgehalte geeft aan hoeveel procent van hemoglobine (ijzer) in je rode bloedcellen zuurstof aan zich gebonden heeft. Door dit te meten kun je inschatten of je ademhaling en bloedsomloop effectief zijn. Dus of je longen genoeg zuurstof uit de lucht opnemen en of er voldoende zuurstof in je bloed terechtkomt.

  Als je hersenen te weinig zuurstof krijgen, val je flauw.

 • Hoelang kan bloed worden bewaard?

  Bloed bestaat uit meerdere onderdelen en de bewaringstermijn verschilt per onderdeel. Rode cellen kunnen 35 dagen worden bewaard, bloedplaatjes vijf dagen en plasma wordt ingevroren en kan dan zelfs twee jaar of langer worden bewaard.

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking