Veelgestelde vragen

Zoek hier ook op trefwoord voor meer informatie over een onderwerp, medicijn of ziekte.
 • Mag ik bloed of plasma geven met gordelroos?

  Als je gordelroos hebt, neem dan zo snel mogelijk contact op met de bloedbank (0800-5115). We willen graag plasma bij je afnemen door middel van een plasmaferese omdat je tijdens en kort na het verschijnen van de blaasjes waardevolle antistoffen in je bloed hebt om kinderen met een verminderde afweer te beschermen tegen waterpokken.

  Als je korter dan vier weken geleden gordelroos hebt gehad, vragen wij je één tot drie keer binnen zes weken plasma te geven voor dit doel.

  Voor verdere informatie hierover kun je telefonisch contact opnemen met de bloedbank (je kunt dan vragen naar de medische donoradministratie).

  Wil je geen plasma geven, dan mag je bloed geven vanaf twee weken nadat je hersteld bent.
  Contact met iemand die gordelroos heeft, is geen bezwaar voor het bloed geven als je geen direct contact hebt gehad met aangedane huid.
  Bovenstaande geldt ook voor varicella (waterpokken). Zeldzaam bij volwassenen, maar hetzelfde virus.

 • Mag ik bloed of plasma geven als ik last heb van gewrichtsklachten?

  Gewrichtsklachten kunnen soms een bezwaar zijn om bloed te geven. Dit is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Je mag bloed geven bij gewrichtsklachten als gevolg van overbelasting zoals een tenniselleboog of een knieblessure. Zie ook artrose, jicht, reuma.

 • Mag ik bloed of plasma geven als ik een infectie met HTLV heb opgelopen?

  Het Human T-cell Lymphotropic Virus (HTLV) is een virus dat een zeldzame vorm van leukemie kan veroorzaken.

  Ben je beroepsmatig in contact geweest met een HTLV-patiënt? Dan is dat geen bezwaar voor het bloed of plasma geven, zolang je geen prik- snij- spat- of bijtaccident hebt gehad. Als je wel een dergelijk accident hebt gehad, dan mag je pas vanaf vier maanden erna weer bloed of plasma geven. 

  Heeft je partner HTLV (gehad)? Neem dan contact op met de bloedbank (0800 - 5115).

  Indien je zelf een infectie met HTLV hebt (of hebt gehad): neem contact op met de bloedbank (0800 - 5115).

 • Mag ik bloed of plasma geven met een afwijkende hartfrequentie?

  De hartslag moet tijdens de keuring tussen de 50 en de 110 zijn en regelmatig. Dit wordt beoordeeld tijdens de keuring. Als hierbij afwijkingen worden gevonden, kan dit reden zijn om geen bloed of plasma te geven.

 • Mag ik bloed of plasma geven met hart- en vaatziekten?

  Neem contact op met de bloedbank (0800 - 5115).

 • Mag ik bloed of plasma geven met een handicap?

  Lichamelijk: Je mag bloed geven als je in staat bent om in de afnamestoel plaats te nemen. Afname in bijvoorbeeld een rolstoel is niet toegestaan omdat dan niet goed kan worden ingegrepen bij complicaties, zoals flauwvallen.

  Verstandelijk: Je moet goed in staat zijn de vragenlijst betrouwbaar in te vullen. Als hier bij de keuring twijfel over is, is dit ter beoordeling van de donorarts en kan dit reden zijn dat je geen bloeddonor kunt worden. Eventueel kan de vragenlijst samen met de donorarts of de donorassistent worden ingevuld. Aanwezigheid van een familielid, kennis of begeleider bij de keuring zelf is niet toegestaan.

 • Mag ik bloed of plasma geven met een afwijkend Hb-gehalte (ijzergehalte)?

  Om bloed of plasma te mogen geven, moet de Hb-waarde bij een

  * man tussen de 8.4 en de 12 liggen

  * vrouw moet dit tussen de 7.8 en de 11 zijn.

  Dit wordt bepaald tijdens de keuring.

 • Mag ik bloed of plasma geven met een afwijkend hartritme (beleid algemeen)?

  Een afwijkend hartritme kan een bezwaar zijn voor het bloed geven. Neem hierover contact op met de bloedbank. Het helpt ons als je de precieze diagnose (de medische naam) weet. Vraag deze eventueel na bij je huisarts.

 • Mag ik bloed of plasma geven met hemofilie?

  Je mag geen bloed of plasma geven. Als je draagster bent of er komt hemofilie in de familie voor, is dit geen bezwaar voor donatie. Als je partner hemofilie heeft, mag je geen bloed of plasma geven als je partner voor 1987 behandeld is met stollingspreparaten. Als je seksueel contact hebt gehad met iemand die voor 1987 met stollingspreparaten is behandeld vanwege hemofilie, kan je vier maanden daarna weer bloed of plasma geven.

 • Mag ik bloed of plasma geven als bij mij de diagnose hemochromatose (ijzerstapeling) is gesteld?

  Als bij jou de diagnose hemochromatose is gesteld, dan zijn er mogelijkheden om bloed af te staan bij Sanquin.

  Is de ziekte nog niet in een stabiele fase of heb je een secundaire vorm van hemochromatose (dit is hemochromatose ten gevolge van een andere ziekte), dan kan je behandelend arts bij ons een verzoek tot een therapeutische bloedafname (aderlating) doen. Dit bloed wordt niet gebruikt voor behandeling van patiënten.

  Heb je de primaire (erfelijke vorm) van de ziekte en is de ziekte in de stabiele fase, dan kan je bloed wel worden gegeven aan patiënten als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  Je ferritinewaarde in het bloed moet kleiner zijn dan 100 microgram per liter.

  Je bent verder gezond en je voldoet aan de voorwaarden die ook voor overige donors gelden. Je kunt in ons aanmeldingsformulier bekijken of je hier aan voldoet.

  Je behandelend arts moet hiervoor een aanvraag indienen met een recente bepaling van de ferritinewaarde in het bloed. Je arts moet jaarlijks opnieuw bevestigen via een formulier (inclusief een recente bepaling van de ferritinewaarde) dat de ziekte nog steeds in een stabiele fase is.

  Na aanmelding volgt een gesprek met een donorarts en worden de reguliere bloedtesten gedaan om definitief te bepalen of je donor mag worden.

  De frequentie van doneren is maximaal 3 keer per jaar voor vrouwen en maximaal 5 keer per jaar voor mannen. Er moet minimaal 8 weken tussen twee opeenvolgende donaties zitten.

  Neem contact op met de bloedbank als je vragen hebt (0800-5115).
  Meer informatie.