Veelgestelde vragen

Zoek hier ook op trefwoord voor meer informatie over een onderwerp, medicijn of ziekte.
 • Heeft het doneren van antistoffen gevolgen voor mijn eigen weerstand?

  Nee, we nemen maar een klein deel af en daarnaast kunnen bepaalde afweercellen weer nieuwe antistoffen aanmaken.

 • Hoe blijven jullie mij informeren over de hoeveelheid antistoffen?

  Vanaf half juli is de test op specifieke antistoffen beschikbaar. Bij elke anti-COVID-19-plasma-donatie wordt deze test gedaan. Afhankelijk van de hoeveelheid specifieke antistoffen in het plasma zullen we in overleg met jou bepalen hoe vaak en hoe lang je plasma met antistoffen gaat doneren. 

 • Is dit hetzelfde als een vaccin?

  Nee. Een vaccin is een preventief middel, waarmee besmetting met COVID-19 voorkomen kan worden. Op dit moment is er nog geen vaccin, maar hier wordt internationaal hard aan gewerkt.

 • Krijg ik uitslag van mijn antistoffentest?

  Deze testen zijn gericht op antistoffen die bruikbaar zijn voor het geneesmiddel waar Sanquin aan werkt. Wij verwachten dat we vanaf half juli de donaties kunnen gaan testen. We gaan er in de tussentijd vanuit dat in jouw plasma bruikbare antistoffen zitten voor de bereiding van het plasmageneesmiddel. Mocht dit anders uitpakken, dan laten we je dat weten. Jouw donaties in de tussentijd zijn niet verloren en worden gebruikt als reguliere plasmadonatie waarmee je veel patiënten helpt. Bevat jouw plasmadonatie niet de specifieke antistoffen dan betekent dit niet dat je het virus niet hebt gehad. Indien we bruikbare  antistoffen in jouw plasmadonatie vinden, dan geeft dit geen garantie dat je immuun bent tegen COVID-19.

 • Hoe lang heb ik antistoffen die geschikt zijn voor het geneesmiddel?

  Hierover is nog weinig bekend. We houden nu zes maanden aan vanaf het begin van de klachten. Dat betekent dat we het liefst zo snel mogelijk willen starten met de plasma-afnames, maar is het wel van belang dat je minimaal twee weken klachtenvrij bent. 

 • Ik heb maar weinig klachten gehad, heb ik wel bruikbare antistoffen?

  Er is nog onvoldoende bekend over de relatie tussen de ernst van de klachten bij COVID-19 en de hoeveelheid antistoffen. Het is belangrijk dat je voldoende van de juiste antistoffen hebt die bruikbaar zijn voor de bereiding van het plasmageneesmiddel. Uit onze antistoftest zal blijken of jouw plasma geschikt is.

 • Wat kunnen mijn antistoffen tegen COVID-19 voor anderen doen?

  Mogelijk kunnen jouw antistoffen tegen COVID-19 andere patiënten helpen bij het opruimen van het virus. Het plasma van sommige donors kan gebruikt worden voor directe toediening aan patiënten waardoor de symptomen mogelijk milder worden. Andere donaties worden gebruikt voor de bereiding van een plasmageneesmiddel, een COVID-19-immunoglobulinepreparaat. 
  Voor beide toepassingen geldt dat nog onderzocht wordt hoe goed het werkt. Zoals je begrijpt, kunnen we hier niet op wachten. 

 • Mag ik bloed of plasma geven als ik een psychose heb?

  Je mag bloed geven als je klachtenvrij en in een goede algemene conditie bent. Dit is ter beoordeling van de donorarts.
  Bij twijfel aan je (psychische) fitheid tijdens de keuring, mag je geen bloed geven.
  Medicatie hiervoor is over het algemeen geen bezwaar. Als je echter meer dan twee verschillende medicijnen tegen psychische klachten gebruikt kan dit de kans op duizeligheidsklachten na het bloed geven verhogen.

 • Mag ik bloed of plasma geven als ik last heb van een puist?

  Je mag bloed geven als je tenminste 2 weken vrij van klachten en tenminste 2 weken vrij van antibiotica bent.

 • Mag ik bloed of plasma geven na gebruik van radioactief materiaal?

  Neem contact op met de bloedbank (0800 - 5115).