Veelgestelde vragen

Zoek hier ook op trefwoord voor meer informatie over een onderwerp, medicijn of ziekte.
 • Waaruit bestaat het Bloedmooi wervingspakket?

  We hebben een set van nieuwe middelen ontwikkeld die de donor kan gebruiken om donors te werven. Dat is het Bloedmooi wervingspakket. Hier zitten de volgende middelen in:

  * Stickervel

  * A4-poster

  * Aanmeldingskaarten

  * Ansichtkaarten

  * Visitekaartjes

  * Bloedmooi pen

 • Wat is Donor-Werft-Donor (DWD)?

  DWD is een wervingsmethode waarbij donors anderen in hun omgeving enthousiasmeren om ook donor te worden.

 • Het T-shirt dat ik wil hebben, is er niet meer. Kan ik alsnog aan het T-shirt komen?

  Er is een beperkte oplage van de T-shirts beschikbaar. T-shirts zijn te bestellen zolang de voorraad strekt. Op=op.

 • Hoe kan ik het pakket en het T-shirt bestellen?

  De donor gaat naar www.sanquin.nl/bloedmooi en kan daar een keuze maken uit 3 pakketten:

  - wervingspakket

  - wervingspakket en T-shirt

  - T-shirt

 • Kan ik het T-shirt gratis bestellen?

  De donor mag gratis 1 T-shirt bestellen. Meerdere T-shirts bestellen is niet mogelijk. Het T-shirt is alleen bestemd voor mensen die donor zijn.

 • Waar kan ik het DWD wervingspakket en het T-shirt bestellen?

  Het wervingspakket en het tijdelijk beschikbare T-shirt zijn te bestellen op de website www.sanquin.nl/bloedmooi

 • Welke DWD T-shirts zijn er?

  Er zijn T-shirts in 3 varianten: ik ben bloedmooi, ik ben bloedfanatiek en ik ben bloedserieus.

 • Wat is 20 jaar Sanquin voor de donor?

  Sanquin bestaat in 2018 20 jaar. Aanleiding om bloed- en plasmadonors te bedanken voor de afgelopen 20 jaar. Zonder hun gulle gift is Sanquin niet in staat om patiënten te helpen. In de week van 26 tot en met 30 november 2018 vieren we 20 jaar met de donor op alle (in deze week) geopende afnamelocaties, zowel vast als mobiel.

  De viering wordt gecombineerd met de lancering van de Bloedmooi campagne, de nieuwe Donor-Werft-Donor (DWD) wervingscampagne. Donors kunnen via de website het nieuwe Bloedmooi wervingspakket bestellen. Hierin zitten middelen die donors kunnen gebruiken om nieuwe donors te werven.

 • Wat is ferritine?

  Het ferritinegehalte in het bloed is een goede maat voor de ijzervoorraad in je lichaam. Ferritine is een eiwit dat zorgt voor de binding van ijzer aan de rode bloedcellen en is nodig voor opslag van ijzer in de lever en in het beenmerg.

  Wat is de functie van ijzer in het bloed?

  Om hemoglobine (Hb) aan te maken is ijzer nodig. Hemoglobine zorgt voor het zuurstoftransport naar alle organen zodat ze goed werken. Maar als je niet genoeg ijzer hebt, kan dit op de lange termijn tot bloedarmoede leiden.

  IJzervoorraad te laag, en nu?

  Van een ijzertekort hoef je niet direct last te hebben, maar leidt dit tot bloedarmoede dan geeft dit meestal wel klachten. Klachten kunnen zijn vermoeidheid, spierzwakte, concentratieproblemen en hoofdpijn. Het is dan belangrijk om maatregelen te nemen om de ijzervoorraad weer op peil te krijgen. Om bloedarmoede voor te zijn, voeren we stapsgewijs - per groep afnamelocaties - een ferritinemeting in. Met de ferritinemeting houden we jouw ijzervoorraad goed in de gaten.

  Wanneer start de ferritinemeting?

  Eind 2017 is Sanquin gestart met de invoering van de ferritinemeting. Deze nieuwe meting komt naast de al bekende vingerprik (Hb meting). Er is gestart met een pilot voor de locaties Den Bosch, Tilburg en Waalwijk en daarna volgen stapsgewijs de locaties in de rest van het land. We informeren je uiteraard tijdig over de start van de ferritinemeting op jouw locatie.

 • Mag ik bloed of plasma geven bij gebruik van geneesmiddelen (medicijnen)?

  Met de meeste geneesmiddelen mag je gewoon bloed geven maar er zijn een paar uitzonderingen. Vaak is het niet het middel, maar de aandoening waarvoor het middel wordt gebruikt een bezwaar donatie. Zoek dus ook de reden van gebruik op in de veelgestelde vragen.
  Neem altijd (de namen van) de medicijnen die je gebruikt hebt mee naar de bloedbank.
  Bij twijfel vragen wij je om contact op te nemen met de bloedbank (0800 - 5115).

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking