Veelgestelde vragen

Zoek hier ook op trefwoord voor meer informatie over een onderwerp, medicijn of ziekte.
 • Ik ben volledig hersteld van mijn hartinfarct. Waarom mag ik geen donor meer zijn?

  Een infarct zorgt voor een beschadiging in het weefsel door zuurstoftekort. Van iemand die een infarct heeft gehad, zijn de bloedvaten over het algemeen niet zo soepel meer. Een bekende complicatie bij bloedafname is het flauwvallen. Dit gebeurt weliswaar niet vaak, maar we houden er wel rekening mee. De bloeddruk is tijdens zo’n flauwte even heel laag. Bij gezonde mensen is dit vervelend, maar herstelt dit meestal zonder verdere problemen. Bij mensen die een hartinfarct hebben gehad kan bij zo’n lage bloeddruk opnieuw schade door zuurstoftekort ontstaan. Dit is uiteraard een zeer ongewenste situatie. Daarom mag je na een hartinfarct – ook na volledig herstel – helaas niet meer doneren.

 • Waarom vraagt de bloedbank ook naar reizen binnen Europa. Daar is toch geen malaria?

  Malaria komt in Europa momenteel niet meer voor, maar het West-Nijlvirus wel, vooral in Zuid-Europa en de Balkanlanden. De laatste jaren verspreidt het virus zich verder. De meeste gezonde mensen worden van deze virusinfectie niet ernstig ziek, maar voor patiënten die besmet bloed zouden ontvangen, is de kans op een gevaarlijk verloop van de ziekte veel groter. Daarom willen we ook weten naar welk land binnen Europa je bent geweest.

  Kom je terug uit een land waar West-Nijlvirusinfecties voorkomen, dan mag je tot 28 dagen na terugkomst geen bloed doneren. Plasma mag je in dit geval overigens wél geven. Ben je in het buitenland geweest en wil je weten of je bloed of plasma mag geven, kijk dan op de landenlijst van onze website of bel de gratis Donorinformatielijn (0800-5115).

 • Waarom is de bloedbank zo streng bij kleine kwaaltjes?

  Veel bloed en veel bloedproducten zoals bloedplaatjes gaan naar mensen met een matig of slecht werkend afweersysteem, met een matige of slechte weerstand tegen bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers. Denk daarbij aan patiënten met kanker die een chemokuur ondergaan. Als een ziekteverwekker voor jou - met een goed werkend afweersysteem - weinig gevolgen heeft, kan dat voor patiënten wel ernstige gevolgen hebben. Daarom moeten we rekening houden met ogenschijnlijk kleine kwalen.

 • Ik ben aan het trainen voor de halve marathon. Kan ik in deze periode bloed geven?

  Ja, dat is wel mogelijk, zolang je rekening houdt met het volgende:

  Na een donatie heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Sporten gedurende de eerste 12-24 uur geeft meer kans op duizeligheid of flauwvallen.

  Kort voor een hele of halve marathon doneren is niet verstandig als je optimaal wilt presteren. Dit hangt samen met je Hb. Overleg tijdens de keuring over je plannen. Dan kunnen we bepreken wat je reserve is en hoe lang van tevoren je beter niet kunt doneren.

  Na een grote prestatie als het lopen van een marathon of een wandelvierdaagse is je Hb tijdelijk lager, omdat er bij grote lichamelijke inspanning rode bloedcellen kapot gaan. Wachten met het geven van bloed is dan ook verstandiger.

 • Vegetariërs hebben een lager Hb-gehalte. Hoe gaat bloedbank hiermee om?

  Niet alle vegetariërs of flexitariërs (mensen die af en toe vlees eten) hebben een lager Hb dan gemiddeld. Voor een voldoende hoog Hb is de ijzervoorraad belangrijk. IJzer zit in allerlei voedingsmiddelen. Vrijwel alle gezonde donors kunnen een voldoende grote voorraad hebben. Bij elke donatie bepalen we vooraf het Hb-gehalte en als dit te laag is, nemen we geen bloed af. Een donor hoeft zijn levensstijl dus niet aan te passen.

 • Hoe snel is je plasma weer aangemaakt?

  Plasma bestaat voornamelijk uit water. Het water wordt binnen enkele uren weer aangevuld door drinken en onttrokken aan andere weefsels. De diverse eiwitten, elektrolyten en andere stoffen die in het plasma zitten, worden in enkele uren tot zeven dagen na de donatie weer aangemaakt of aangevuld door opname uit voeding.

 • Waarom mag je wel plasma maar geen bloed geven na een bezoek aan een malariagebied?

  Malariaparasieten zitten een gedeelte van hun levenscyclus in rode bloedcellen. Pas als die cellen massaal ten onder gaan, word je ziek. Een donor die gezond lijkt, kan dus toch via de rode bloedcellen een patiënt besmetten. Daarom mag een donor pas na een halfjaar zonder malariaverschijnselen weer bloed geven. Het is ook belangrijk dat de donor geen ziekteverschijnselen heeft gehad. Plasma bevat nauwelijks rode cellen en ondergaat nog een behandeling. Daardoor is overdracht met plasma niet mogelijk. In verband met andere infectieziekten moet een plasmadonor - net als een vol bloeddonor - na terugkomst uit een land buiten Europa wel 28 dagen wachten met geven.

 • Ik krijg tijdens mijn plasmadonatie soms tintelende vingers. Hoe komt dat?

  Tintelende vingers tijdens de plasmaferese kunnen meerdere oorzaken hebben. Eén daarvan is dat je arm langdurig in dezelfde houding ligt. Als je de arm iets verlegt of de armleuning iets lager of hoger doet, verdwijnen de klachten meestal. Ook kan er sprake zijn van een zogenaamde citraatreactie. Bij plasmaferese wordt het bloed tijdens de scheiding van plasma en cellen onstolbaar gemaakt door een klein beetje citraat toe te voegen. Citraat vangt calcium weg en zonder calcium kan het bloed niet stollen.

  Bij het teruggeven van de cellen aan de donor, komt een klein beetje citraat in de bloedbaan van de donor. Het wordt door de lever snel weer geneutraliseerd. Als dit wat langer duurt, kan het calciumgehalte in het bloed tijdelijk wat dalen. De donor merkt in dat geval een tinteling rond de lippen en in de vingers. De assistente zal dan de teruggave wat langzamer zetten en de donor iets laten drinken met veel calcium, denk aan melk of een opgelost calciumtablet. Dit zal ervoor zorgen dat de klachten verdwijnen.

 • Kun je echt troebel plasma krijgen van vet eten?

  Ja. Vlak na een maaltijd met veel vet kan het plasma er melkachtig uitzien. Dat plasma is niet geschikt om verder te verwerken. Voor plasmadonors betekent dit dat Sanquin de donatie niet gebruikt. Van volbloeddonors gebruikt Sanquin in deze gevallen alleen de rode bloedcellen. Lang niet alle donors krijgen melkachtig plasma na vet eten. Toch raden we je aan de kroketten met friet te laten staan tot na de donatie. Iets eten en voldoende drinken vóór de donatie is natuurlijk wel belangrijk. Is het plasma van een donor elke keer ‘vet’, dan wordt deze donor geadviseerd via de huisarts een bloedonderzoek te laten doen. 

 • Ik zie donors wel eens plasma geven met een elektrisch dekentje om hun arm. Waarom is dat?

  Sommige donors hebben snel last van koude handen. Daardoor kunnen de bloedvaten wat samentrekken en is er minder doorbloeding van de arm. Soms loopt de afnameprocedure daardoor langzaam, waardoor de plasmaferese-machine steeds afslaat. Een elektrisch warmtedekentje kan dan helpen om de doorbloeding van de arm en het volume in de vaten wat beter te maken, waardoor de procedure makkelijker verloopt.

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking