Veelgestelde vragen

Zoek hier ook op trefwoord voor meer informatie over een onderwerp, medicijn of ziekte.
 • Waarom kopen ziekenhuizen niet gewoon bloed uit het buitenland als dat goedkoper is?

  De overheid heeft vastgesteld dat ons land wat betreft de bloedvoorziening zelfvoorzienend wil zijn. Dit is vastgelegd in de Wet inzake bloedvoorziening. 

  Meer weten?

  Lees meer over de Europese prijzen voor bloedproducten.

 • Hoe is de prijs van een zak bloed opgebouwd?

  Bekijk deze infographic om in te zien hoe de prijs van een eenheid rode bloedcellen is opgebouwd.

 • Wat is het donatievolume?

  Bij iedere bloeddonatie geef je 500 ml bloed.

  Bij een plasmadonatie geef je maximaal 660 ml. Dit is inclusief ontstollingsmiddel. De af te nemen hoeveelheid plasma hangt af van je lichaamsgewicht en je lengte.

  Op een aantal plasma afnamelocaties wordt afhankelijk van het lichaamsgewicht, de lichaamslengte en het geslacht bepaald hoeveel plasma er wordt afgenomen. Het maximale volume is 820 ml.

 • In welke gevallen worden reiskosten vergoed?

  Als de reiskosten van en naar de dichtstbijzijnde afnamelocatie een financiële drempel vormen om bloed of plasma te geven, kan de donor de kosten bij Sanquin declareren. De donor kan de volgende kosten declareren: parkeergeld, brug- en tolgelden, verreden autokilometers of de kosten van openbaar vervoer.

  Bij de balie van de afnamelocaties is een declaratieformulier beschikbaar. Op de ene zijde staat de regeling uitgelegd, de andere zijde is om in te vullen. Het ingevulde declaratieformulier kan men bij de balie afgeven (na afloop van de donatie). De reiskostenvergoeding kan niet met terugwerkende kracht worden aangevraagd. 

 • Wat voor kleding kan ik het beste dragen als ik bloed kom geven?

  Draag geen shirt of trui met te strakke mouwen, zodat het gemakkelijker is om je mouwen op te stropen voor het aanprikken van de ader. 

 • Wat doe ik bij een nabloeding?

  Houd je arm omhoog en oefen lichte druk uit op de wond met drie vingers. Leg daarna een nieuw drukverband aan.

 • Als ik thuis duizelig word of me niet goed voel na het bloed geven, wat kan ik dan het beste doen?

  Je kunt het beste gaan liggen met je benen omhoog of gaan zitten met het hoofd tussen je knieën. Dan kan er makkelijk weer bloed naar je hoofd stromen, waardoor de duizeligheid minder wordt. Als deze klachten vier uur na thuiskomst nog bestaan, neem dan contact op met de arts van de bloedbank (0800-5115) of met je huisarts.

 • Wat kan ik doen als mijn arm pijn doet na het geven van bloed of plasma?

  Je kunt je arm het beste ontlasten en rust geven. Kijk na ongeveer drie uur of er mogelijk een bloeduitstorting te zien is of blijvende roodheid (meestal pas de volgende dag). Als de klachten niet verminderen of juist verergeren neem dan contact op met de arts van de bloedbank (0800-5115) of met je huisarts.

 • Welke maatregelen neemt Sanquin tegen besmetting door het zikavirus?

  De uitbraak van het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika heeft voor ons nog geen gevolgen, dus zijn er geen aanvullende maatregelen nodig. De gebieden waar het zikavirus voorkomt, vallen buiten Europa, dus is standaard al minimaal vier weken uitstel van toepassing. Dat is meer dan voldoende. Mocht je als donor het virus hebben opgelopen, dan ben je na deze periode niet meer besmettelijk. Een infectie verloopt overigens meestal zonder ziekteverschijnselen en is na twee tot zeven dagen voorbij. Mocht je toch klachten hebben tijdens de reis of na terugkeer, overleg dan met de donorarts.

 • Moet ik rekening houden met wat ik eet voor een donatie?

  Ja, kom zeker niet met een lege maag naar de afnamelocatie. Eet altijd eerst iets en drink voorafgaand aan de donatie meer dan gebruikelijk. Dit advies helpt voorkomen dat je tijdens of na de donatie duizelig of niet lekker wordt.

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking