menu
Menu
close

Veelgestelde vragen

Zoek hier ook op trefwoord voor meer informatie over een onderwerp, medicijn of ziekte.
 • Waarom werkt Sanquin aan de realisatie van een mogelijk geneesmiddel tegen COVID-19?

  Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft Sanquin opdracht gegeven voor het inzamelen van 30.000 kilo anti-COVID-19-plasma in de bestrijding van het virus. Daarmee werkt Sanquin aan een plasmageneesmiddel waarmee mogelijk voorkomen kan worden dat mensen (in risicogroepen) COVID-19 krijgen en wellicht zelfs bijdraagt aan herstel van COVID-19-patiënten. 
  Tevens onderzoekt Sanquin in samenwerking met ziekenhuizen of het direct toedienen van plasma met antistoffen aan COVID-19-patiënten de symptomen milder maakt. Indien deze behandeling effectief blijkt te zijn, dan kan plasma met antistoffen tegen COVID-19 bij een eventuele nieuwe uitbraak direct ingezet worden. 
   

 • Wat gebeurt er als er geen bruikbare antistoffen worden gevonden?

  Als er geen of onvoldoende specifieke antistoffen tegen COVID-19 in jouw plasma aanwezig zijn, zullen we je dit melden. Jouw plasma zal dan gebruikt worden voor de bereiding van andere geneesmiddelen die voor patiënten essentieel zijn. Jouw donaties zijn hoe dan ook hard nodig!
  Heb je je aangemeld als donor, dan kun je te alle tijde stoppen. Blijf je donor dan kun je met jouw bloed of plasma donatie vele patiënten helpen.

 • Heeft het doneren van antistoffen gevolgen voor mijn eigen weerstand?

  Nee, we nemen maar een klein deel af en daarnaast kunnen bepaalde afweercellen weer nieuwe antistoffen aanmaken.

 • Hoe blijven jullie mij informeren over de hoeveelheid antistoffen?

  Vanaf half juli is de test op specifieke antistoffen beschikbaar. Bij elke anti-COVID-19-plasma-donatie wordt deze test gedaan. Afhankelijk van de hoeveelheid specifieke antistoffen in het plasma zullen we in overleg met jou bepalen hoe vaak en hoe lang je plasma met antistoffen gaat doneren. 

 • Is dit hetzelfde als een vaccin?

  Nee. Een vaccin is een preventief middel, waarmee besmetting met COVID-19 voorkomen kan worden. Op dit moment is er nog geen vaccin, maar hier wordt internationaal hard aan gewerkt.

 • Krijg ik uitslag van mijn antistoffentest?

  Deze testen zijn gericht op antistoffen die bruikbaar zijn voor het geneesmiddel waar Sanquin aan werkt. Wij verwachten dat we vanaf half juli de donaties kunnen gaan testen. We gaan er in de tussentijd vanuit dat in jouw plasma bruikbare antistoffen zitten voor de bereiding van het plasmageneesmiddel. Mocht dit anders uitpakken, dan laten we je dat weten. Jouw donaties in de tussentijd zijn niet verloren en worden gebruikt als reguliere plasmadonatie waarmee je veel patiënten helpt. Bevat jouw plasmadonatie niet de specifieke antistoffen dan betekent dit niet dat je het virus niet hebt gehad. Indien we bruikbare  antistoffen in jouw plasmadonatie vinden, dan geeft dit geen garantie dat je immuun bent tegen COVID-19.

 • Hoe lang heb ik antistoffen die geschikt zijn voor het geneesmiddel?

  Hierover is nog weinig bekend. We houden nu zes maanden aan vanaf het begin van de klachten. Dat betekent dat we het liefst zo snel mogelijk willen starten met de plasma-afnames, maar is het wel van belang dat je minimaal twee weken klachtenvrij bent. 

 • Ik heb maar weinig klachten gehad, heb ik wel bruikbare antistoffen?

  Er is nog onvoldoende bekend over de relatie tussen de ernst van de klachten bij COVID-19 en de hoeveelheid antistoffen. Het is belangrijk dat je voldoende van de juiste antistoffen hebt die bruikbaar zijn voor de bereiding van het plasmageneesmiddel. Uit onze antistoftest zal blijken of jouw plasma geschikt is.

 • Wat kunnen mijn antistoffen tegen COVID-19 voor anderen doen?

  Mogelijk kunnen jouw antistoffen tegen COVID-19 andere patiënten helpen bij het opruimen van het virus. Het plasma van sommige donors kan gebruikt worden voor directe toediening aan patiënten waardoor de symptomen mogelijk milder worden. Andere donaties worden gebruikt voor de bereiding van een plasmageneesmiddel, een COVID-19-immunoglobulinepreparaat. 
  Voor beide toepassingen geldt dat nog onderzocht wordt hoe goed het werkt. Zoals je begrijpt, kunnen we hier niet op wachten. 

 • Mag ik bloed of plasma geven als ik een psychose heb?

  Je mag bloed geven als je klachtenvrij en in een goede algemene conditie bent. Dit is ter beoordeling van de donorarts.
  Bij twijfel aan je (psychische) fitheid tijdens de keuring, mag je geen bloed geven.
  Medicatie hiervoor is over het algemeen geen bezwaar. Als je echter meer dan twee verschillende medicijnen tegen psychische klachten gebruikt kan dit de kans op duizeligheidsklachten na het bloed geven verhogen.