Veelgestelde vragen

Zoek hier ook op trefwoord voor meer informatie over een onderwerp, medicijn of ziekte.
 • Mag ik bloed en plasma geven als ik een klaplong heb (gehad)?

  Neem contact op met de bloedbank (0800 - 5115).

 • Mag ik bloed of plasma geven als ik een zweer (abces) heb?

  Anaal: Neem contact op met de bloedbank 0800 - 5115.

  Maagzweer: je mag bloed geven na volledig herstel.

  Onderbeen zweer/wond door spataders: je mag bloed geven als je volledig hersteld bent.

  Onderbeen zweer/wond door doorbloedingsprobleem (slagaders): je mag geen bloed (meer) geven.

  Voor overige zweren geldt: als je een abces of zweer hebt, mag je bloed geven vanaf 2 weken na genezing. Als je hiervoor een antibioticumkuur hebt gehad, mag je bloed geven vanaf 2 weken nadat je de laatste tablet hebt ingenomen en het abces of de zweer meer dan twee weken genezen is.

 • Mag ik bloed geven als ik betaalde seksuele contacten (prostitutie) heb gehad?

  Neem contact op met de bloedbank (0800 - 5115) als je betaalde seksuele contacten hebt gehad.

 • Hoe zit het met de privacy tijdens een bezoek aan de bloedbank?

  Bij de keuring mogen geen derden aanwezig zijn, met uitzondering van kinderen jonger dan 6 jaar.

 • Mag ik bloed of plasma geven als ik een duivenmelkerslong heb?

  Je mag bloed of plasma geven bij goede algemene conditie.

 • Kan ik bloed of plasma geven als ik de Nederlandse of Engelse taal niet kan spreken, lezen en/of verstaan?

  Je moet je zonder hulp van derden begrijpelijk kunnen uitdrukken in het Nederlands of Engels. Engelstalige donorinformatie en een Engelstalig keuringsformulier zijn beschikbaar. Als het lezen problematisch is, zoals bij slechtzienden of analfabetisme, nemen wij de donorinformatie en het keuringsformulier mondeling met de donor door.

 • Kan ik sporten voor en/of na het bloed of plasma geven?

  Ons advies is om geen forse lichamelijke inspanning kort na het bloed geven te doen. Sport voorafgaand aan het bloed geven is geen bezwaar.

  Wanneer iemand topsport bedrijft, is het verstandig om geen volbloed te geven in de maand voorafgaand aan de forse inspanning (bijvoorbeeld marathon). Ook in de eerste maand na de inspanning wordt het geven van volbloed afgeraden. Het geven van plasma zou een goed alternatief kunnen zijn, omdat het lichaam daarvan sneller herstelt. Om sneller te herstellen van het bloed geven, is het belangrijk om voldoende water te drinken, zowel voorafgaand als na het bloed geven.

 • Mag ik bloed of plasma geven als ik besmet ben met de gekkekoeienziekte (variant ziekte van Creutzfeldt-Jakob)

  Sanquin hanteert een aantal regels om besmetting met de variant ziekte van Creutzfeldt-Jakob te voorkomen. In 1996 werd bij mensen een variant op de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (vCJD) ontdekt. Deze nieuwe hersenziekte wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het eten van rundvleesproducten die met BSE (‘gekkekoeienziekte’) zijn besmet. Er zijn aanwijzingen dat ook erfelijke aanleg een rol speelt bij het krijgen van de ziekte. Meer informatie

 • Beïnvloedt bloed geven de bloeddruk?

  Wanneer je bloed hebt gegeven, daalt de bloeddruk een heel klein beetje, maar deze stijgt later weer en stabiliseert snel. Bloed geven is dus geen behandeling tegen een te hoge bloeddruk.

 • Worden bloeddonaties getest op hepatitis E-virus?

  Uit onderzoek van Sanquin blijkt dat circa 1 op de 700 bloeddonaties besmet is met het hepatitis E-virus. Bij een deel van de transfusieontvangers, in het bijzonder patiënten die een stamcel- of orgaantransplantatie ondergaan, kan deze infectie leiden tot ernstige gezondheidsklachten en/of uitstel van de noodzakelijke behandeling. De meest kwetsbare patiëntgroepen ontvangen daarom voedingsadviezen om infectie met het hepatitis E-virus te voorkomen.

  Sanquin vindt het belangrijk om bloeddonaties ook op het hepatitis E-virus te screenen, zodat patiënten niet meer via transfusie besmet worden. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft daarmee ingestemd, omdat ook voor haar de veiligheid van patiënten voorop staat. Sanquin screent daarom vanaf 3 juli 2017 op het hepatitis E-virus.

  Meer informatie over de invoering van deze maatregel is te lezen op de website van de Rijksoverheid.