Red levens met jouw bloed!  

Misschien ben je nog nooit gevraagd om bloed te doneren en is het daarom nooit bij je opgekomen. Wij vragen het je vandaag. Word ook bloeddonor. Je redt er levens mee! Bijvoorbeeld van mensen met kanker, slachtoffers van een ernstig ongeluk, moeders na een zware bevalling en patiënten die levensreddende medicijnen nodig hebben.

Ook jij kunt levens redden

Je hoeft geen dokter te zijn om levens te redden... Met jouw bloed help jij talloze patiënten.

4 goede redenen om bloeddonor te worden:

  • Levens redden: Één op de vier mensen heeft ooit bloed nodig om te overleven, te herstellen of ziekte te voorkomen. Als bloeddonor heb je een grote impact op het leven van bijvoorbeeld mensen met kanker, slachtoffers van verkeersongelukken en vrouwen én baby’s na een zware bevalling;
  • Persoonlijke voldoening: Bloed of plasma doneren betekent iets goeds doen voor en ander. De wetenschap dat je een positieve impact hebt op het leven van anderen, kan erg bevredigend zijn;
  • Gezondheidscontrole: Als donor krijg je met elke donatie een korte medische keuring. Het is mooi meegenomen dat je als donor regelmatig inzicht krijgt in je eigen gezondheid;
  • Bloedvoorraad op peil houden: In geval van rampen en noodsituaties is er vaak een acute behoefte aan bloed. Door regelmatig bloed te doneren, draag je bij aan de voorraad bloed die beschikbaar is om snel te reageren op noodsituaties en zorg te bieden aan mensen in nood.

 

Bloed doneren kost een paar uur per jaar

  • Je ontvangt een oproep als je bloed nodig is. Hoe vaak je wordt opgeroepen, hangt af van je bloedgroep en de vraag vanuit ziekenhuizen.
  • Mannen mogen tot vijf keer per jaar bloed doneren. Vrouwen maximaal drie keer.
  • Bloed afnemen zelf duurt 10 minuten. Tijdens je afspraak worden ook medische vragen gesteld en wordt een medische keuring gedaan. Na afloop eet en drink je iets in het donorcafé. Binnen een uurtje sta je weer buiten.
  • Als bloeddonor krijg je dus voor elke donatie een korte medische keuring. Zo krijg je regelmatig inzicht in je eigen gezondheid en help je als donor niet alleen anderen, maar zorg je ook goed voor jezelf!

Donor Anoek

“Ik werk en studeer, dus er blijft weinig tijd over voor vrijwilligerswerk. Bloed geven kost me hooguit een paar uur per jaar terwijl ik daarmee misschien wel een leven red.”

Patiënt Ronald

“Tijdens mijn uitzending in Afghanistan verloor ik mijn benen door een bom. Zonder de 129 zakken bloed van Sanquin had ik dit niet kunnen navertellen.”

Patiënt Marit

“Onze 5-jarige dochter had een niertumor en kreeg bij elke chemo een bloedtransfusie, omdat ze zelf te weinig bloed aanmaakte. Zonder donorbloed was ze nog veel zieker geweest.”

Word donor in 3 stappen

Wil jij samen met bijna 400.000 andere donors levens redden? We kunnen niet wachten.

1. Online aanmelden
Meld je online aan in 5 minuten en maak een afspraak bij jou in de buurt.

2. Medische check
Bij de eerste afspraak onderzoeken we in een uur je Hb-waarde en bloeddruk. Ook nemen we bloed af om te testen op infectieziekten en om je bloedgroep te bepalen. Je doneert niet.

3. Eerste oproep
Als uit de test blijkt dat je bloed kunt geven, mag de vlag uit. Je bent officieel donor! Zodra je bloed nodig is, ontvang je een oproep voor je eerste donatie.

Nog vragen?

Neem telefonisch contact met ons op via 088-730 8686. We staan voor je klaar.