Cinryze

Sinds 2008 produceert Sanquin een geneesmiddel onder de naam Cinryze™ voor de Amerikaanse markt. Hoe komt dit product tot stand?

Aan deze toelating is een lange voorbereiding voorafgegaan. Het begon met vragen van patiënten uit de VS die lijden aan de ziekte Hereditair Angio Oedeem (Engelse afkorting: HAE). Deze ziekte uit zich in periodieke aanvallen die gepaard gaan aan ernstige zwellingen. Als de zwellingen optreden rond de bovenste luchtweg kan dit de dood door verstikking tot gevolg hebben. In Nederland leverde Sanquin al tientallen jaren een plasmaproduct (Cetor) dat dit eiwit bevat en dat bij toediening aan patiënten succesvol is gebleken in het voorkomen en behandelen van de aanvallen. In de VS was zo een product er niet, reden waarom de Amerikaanse patiëntenvereniging bij Sanquin aanklopte.

Goedkeuring FDA

Cinryze™ is het resultaat van de jarenlange samenwerking tussen Sanquin en een Amerikaans bedrijf dat circa 60 miljoen dollar investeerde voor klinisch onderzoek en registratie in de VS. Voor Sanquin was een dergelijke investering te hoog. Sanquin stelde kennis en zijn productielijn ter beschikking. Na een inspectie en goedkeuring van de Sanquin productielocaties in Amsterdam en Brussel door de Amerikaanse Food en Drug Administration (FDA) is de introductie in de Verenigde Staten in 2008 van start gegaan.

Alleen Amerikaans plasma

Voor de bereiding van Cinryze wordt Amerikaans plasma gebruikt dat eigendom is van onze partner Shire. Sanquin produceert het geneesmiddel als loonproducent. De opbrengsten ervan komen ten goede aan de Nederlandse bloedvoorziening. De capaciteit van de bestaande productielijn moet de komende jaren worden uitgebreid om aan de vraag van patiënten in de VS te kunnen voldoen. Tevens wordt hiermee een steviger basis gelegd voor de bereiding van het medicijn voor Nederlandse patiënten in de toekomst.

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking