Terug naar overzicht

Wereldkankerdag: Arjen vecht mee in de strijd tegen kanker

Datum
31 januari 2017
Locatie
Amsterdam

200x215-Arjen-en-EwaldPersbericht - Bloeddonors vechten elke dag mee in de strijd tegen kanker: 30% van alle gedoneerde rode bloedcellen gaat naar kankerpatiënten. Wereldkankerdag staat op 4 februari geheel in het teken van de mensen in de omgeving van een kankerpatiënt. Sanquin roept daarom op om ook bloeddonors te bedanken voor hun bijdrage in de strijd tegen kanker. Iemand uit de omgeving van een kankerpatiënt die besloot mee te vechten is Arjen. Hij werd bloeddonor omdat zijn goede vriend Ewald kanker kreeg.
 
Ewald kreeg in 2014 kanker. Hij belandde in het ziekenhuis en kreeg bloedtransfusies. Dat komt door chemotherapie die de aanmaak van bloedcellen in het beenmerg remt. Zonder donorbloed doorstaan veel kankerpatiënten hun chemo’s niet. Tot het moment dat Ewald kanker kreeg stond Arjen er nooit bij stil om bloeddonor te worden. “Wat is nou het belang van bloed? Als je gezond bent, is bloed gewoon iets wat stroomt en z’n ding doet, maar verder denk je er niet over na.” Het verhaal van Arjen en Ewald staat in Gul, het online donormagazine van Sanquin.

Wereldkankerdag 2017

Op 4 februari 2017 is het Wereldkankerdag. Overal ter wereld wordt dan aandacht besteed aan de ziekte waar een op de drie Nederlanders gedurende het leven mee te maken krijgt: kanker. Een ziekte die heel ingrijpend is voor de persoon die kanker heeft maar ook voor zijn of haar omgeving waaronder partners, kinderen, familieleden, goede vrienden en collega’s. Zij zorgen en begeleiden vaak intensief, met veel liefde en geduld maar hebben ook te maken met verdriet en onzekerheid. De gezamenlijke organisaties achter de Nederlandse editie van Wereldkankerdag roepen iedereen op om de naasten van mensen met kanker of diegenen die belangrijk zijn (geweest) tijdens hun ziekte te bedanken voor hun liefde, zorg en steun.

Over Sanquin

Sanquin zorgt op not-for-profit basis voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten en plasmageneesmiddelen voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, te adviseren.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met afdeling Corporate Communications van Sanquin. T 020-512 7077.

Meer informatie over Wereldkankerdag en de speciale actie voor naasten van mensen met kanker is te vinden op de website www.wereldkankerdag.nl. Wereld Kanker Dag is door de Union for International Cancer Control (UICC) uitgeroepen tot internationale bewustwordingsdag rondom kanker. Ieder jaar is het op 4 februari wereldwijd Wereldkankerdag. In Nederland werken een groot aantal organisaties mee zoals: KWF Kankerbestrijding, IPSO, Integraal Kanker Centrum Nederland (IKNL), Wereld Kanker Onderzoek Fonds, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), Care for Cancer, Sanquin en nog vele anderen.313x176-Wereldkankerdag-2017

Terug naar overzicht