Terug naar overzicht

Prijs voor studie om prenatale zorg te verbeteren

Datum
8 maart 2017
Locatie
Amsterdam

Persbericht – Onderzoekster Dian Winkelhorst van Sanquin en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangt de De Snoo Award voor haar studie om de prenatale zorg te verbeteren. De studie startte 1 maart. Door bloedonderzoek onder 100.000 zwangere vrouwen uit te voeren verzamelt Dian de gegevens die nodig zijn om te beoordelen of tijdige opsporing en preventie mogelijk is van de ziekte FNAIT, een zeldzame aandoening bij pasgeboren baby’s.
 
Het doel van het onderzoek is om meer informatie over de ziekte FNAIT te achterhalen, waardoor prenataal onderzoek wereldwijd verbeterd kan worden. Dian Winkelhorst, arts-onderzoeker bij Sanquin/LUMC: "Alle zwangere vrouwen die Rhesus D en Rhesus c negatief kunnen deelnemen aan de HIP-studie als zij voorgelicht zijn door hun verloskundige of gynaecoloog. Bij hen wordt tijdens de zwangerschap een buisje bloed afgenomen dat Sanquin test op Rhesus antistoffen. Ditzelfde bloed kan ook getest worden op antistoffen tegen bloedplaatjes. Wanneer dit buisje bloed wordt afgenomen bij 27 weken kan op het laboratoriumaanvraagformulier aangeven worden of de zwangere vrouw wel of niet wil deelnemen aan het onderzoek."

Tekort aan bloedplaatjes

FNAIT is een zeldzame ziekte waarbij de moeder antistoffen aanmaakt tegen de bloedplaatjes van haar ongeboren baby. Als deze antistoffen door de placenta heen gaan en de baby bereiken, worden de bloedplaatjes van de foetus afgebroken. Het tekort aan bloedplaatjes kan leiden tot bloedingen bij het ongeboren kind. Dian: "De schatting is dat 10 tot 20 kinderen per jaar met een ernstige bloeding door FNAIT worden geboren. Om deze ziekte in de toekomst gerichter te kunnen behandelen en eventueel te kunnen voorkomen door tijdige opsporing, hebben we meer informatie nodig over FNAIT."

Voor meer informatie over het onderzoek: http://hipstudie.nl/

De Snoo Junior Award

De Stichting De Snoo - van ’t Hoogerhuijs reikt elke twee jaar een prijs uit aan vooraanstaande onderzoekers op het terrein van de verloskunde. Dian ontvangt onder andere 10.000 euro voor haar onderzoek.

Snoo-Award

Over Sanquin

Sanquin zorgt op not-for-profit basis voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten en plasmageneesmiddelen voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, te adviseren.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met afdeling Corporate Communications van Sanquin. T 020-512 7077.

Terug naar overzicht