menu

14 juni Wereld Bloeddonordag: donors bedankt!

14 juni 2020 is Wereld Bloeddonordag. Op deze dag zet Sanquin in heel Nederland bloed- en plasmadonors in het zonnetje, want zij redden met hun belangeloze donaties tienduizenden levens per jaar. 

Je staat er misschien niet bij stil, maar één op de vier mensen in Nederland heeft ooit een bloedproduct nodig. Zij kunnen dit krijgen dankzij de ongeveer 350.000 donors die meerdere keren per jaar naar de bloedbank komen en met hun bloed of plasma het leven van andere mensen redden of beter maken.

Levensreddende donaties

Wereld Bloeddonordag is een internationale dag, ingesteld door de Wereld Gezondheidsorganisatie, ter ere van bloed- en plasmadonors. In Nederland is Sanquin de organisatie die samen met donors zorgt voor de inzameling van voldoende en veilig bloed en plasma. Bloed wordt bijvoorbeeld toegediend aan mensen die veel bloed verloren hebben, aan patiënten die moeten aansterken tijdens een chemobehandeling of aan patiënten met bloedziekten zoals stollings- of afweerstoornissen. 

Van plasma worden geneesmiddelen gemaakt. Zo wordt er op dit moment gewerkt aan de ontwikkeling van een plasmageneesmiddel tegen COVID19, met behulp van plasma van donors met antistoffen. 

Daphne Thijssen, directeur van de Bloedbank en lid van de raad van bestuur van Sanquin: “Wij vinden het ontzettend bijzonder dat zoveel mensen in Nederland bereid zijn om tijd te investeren en belangeloos bloed en plasma af te staan. Zeker ook in deze tijd van corona hebben we gemerkt dat we op onze donors kunnen bouwen. Zij blijven gewoon komen, én er hebben zich bovendien veel nieuwe donors aangemeld. Het is ook vreselijk belangrijk dat zij dat doen, want bloed en plasma komen nou eenmaal niet uit de fabriek. Zonder donors zijn de patiënten nergens!”

Partners van Sanquin doen mee

Dit jaar besteden verschillende partners van Sanquin aandacht aan WBDD, door zich aan te sluiten bij het bedanken van donors. Het gaat dan om organisaties en bedrijven die in hun werk ook baat hebben bij bloeddonoren, zoals KWF, kanker.nl, Matchis, de Brandwondenstichting, Abott, IPSO, NFK. 

Sanquin stuurt een bedankmail aan de donors, en heeft een ‘posterzine’ gemaakt dat via de bloedbank verspreid wordt. Ook op social media wordt aandacht besteed aan Wereld Bloeddonordag. Sanquin maakt daarbij gebruik van een tekening van Dick Bruna, die de beroemde schrijver en illustrator al in 1974 speciaal voor de Bloedbank maakte. Thijssen: “Die tekening heeft nog niets aan kracht ingeboet. De missie van Sanquin is Samen met de donor voor een beter leven van de patiënt. Veel mensen danken hun leven of de kwaliteit van hun leven aan donors. Die mag je dan best een keer in het zonnetje zetten.”

11 juni 2020