SanSepsis brengt doorbraak in behandeling van bloedvergiftiging

Sanquin en healthtech venture builder NLC hebben gezamenlijk SanSepsis opgericht, het bedrijf rondom de revolutionaire technologie om bloedvergiftiging te behandelen en mogelijk zelfs te voorkomen.

De ontwikkelde methode verwijdert met behulp van een speciaal filter bacteriën die bloedvergiftiging, oftewel sepsis, veroorzaken relatief snel en efficiënt uit het bloed. Door het bedrijf SanSepsis op te richten willen Sanquin en NLC deze technologie zo snel mogelijk naar de patiënt brengen.

In Nederland belanden ieder jaar ongeveer 10.000 mensen met sepsis op de intensive care, waar sepsis volgens deskundigen de nummer 1 doodsoorzaak is. Het aantal mensen met sepsis stijgt gemiddeld met 8% per jaar en bijna 30% van de patiënten overlijdt uiteindelijk aan de gevolgen ervan. Sepsis wordt veroorzaakt door de verspreiding van bacteriën in het bloed. Een zo snel mogelijke behandeling is van levensbelang. Dat gebeurt nu met behulp van antibiotica via het infuus. Deze manier van behandelen is helaas vaak ineffectief, waardoor veel patiënten overlijden of blijvende schade houden. Bovendien treedt antibioticaresistentie steeds vaker op, wat behandelen verder bemoeilijkt. Er is daarom een dringende vraag naar innovatieve therapieën die de huidige behandeling versterken en leiden tot betere uitkomsten voor de patiënt.

Sanquin heeft een unieke methode ontwikkeld om bacteriën die sepsis veroorzaken met een filter te verwijderen uit het bloed van de patiënt. Het gefilterde bloed wordt vervolgens weer bij de patiënt ingebracht. Deze methode leidt tot een sterke vermindering van de hoeveelheid bacteriën en kan worden toegepast op een zeer groot aantal verschillende soorten van deze bacteriën. Deze techniek versnelt de behandeling van sepsis aanzienlijk, wat cruciaal is bij deze ziekte die zich vaak razendsnel ontwikkelt. Bovendien zijn er met deze technologie veel kosten te besparen. Dr. Heinrich Handel-Mazzetti, CEO van SanSepsis: ‘Met de vorming van het bedrijf zetten we een grote stap om de behandeling van sepsis te verbeteren. We hopen hiermee tegemoet te komen aan de dringende vraag naar verbeterde therapieën die tegelijkertijd ook minder kosten met zich meebrengen.’

Sansepsis is de eerste uitvinding van Sanquinnovate, het innovatieve dochterbedrijf van Sanquin dat vorig jaar is opgericht. Bij de ingezette innovatieve koers van het twintigjarige Sanquin past ook de samenwerking met NLC dat Sanquin helpt met het opzetten van een bedrijf rondom healthtech uitvindingen om daarmee zorginnovaties ook daadwerkelijk bij de patiënt te krijgen. NLC ondersteunt SanSepsis eveneens met het aantrekken van de benodigde financiering voor onderzoek en verdere ontwikkeling. Sanquin blijft actief betrokken bij het onderzoek en de ontwikkeling van de SanSepsis technologie.

Over Sanquin

Sanquin zorgt op not-for-profit basis voor een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten en plasmageneesmiddelen voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen en behandelaren, te adviseren. Binnen Sanquin is Sanquinnovate de broedplaats waar veelbelovende en innovatieve (onderzoeks)ideeën worden omgezet naar nieuwe producten en diensten.

Over NLC

Het in Amsterdam gevestigde NLC is de grootste healthtech venture builder van het Europese vasteland. NLC bouwt samen met wetenschappers bedrijven rondom veelbelovende zorginnovaties om deze bij de patiënt te brengen. Vanwege complexiteit in de markt bereikt 95% van deze innovaties nu nooit de patiënt. NLC zorgt ervoor dat kennis, mensen, technologie en financiering samen worden gebracht. Het portfolio van NLC bestaat thans uit 16 innovatieve healthtech bedrijven. Dat aantal zal de komende jaren door verdere Europese uitbreiding sterk toenemen. Daarmee draagt NLC actief bij aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor de patiënt en het beheersen van zorguitgaven. www.nlc.health

Noot voor de reactie, niet voor publicatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Dr. Heinrich Handel-Mazzetti, CEO van SanSepsis, T +31(0)653179760 of [email protected];
Taco van der Feltz, Venture Partner NLC, T 06 53 688 603 of [email protected];
Monique Wigman, Corporate Communications Sanquin, T 020-5127077 of 06-19297460 of [email protected]

25 juni 2018