Terug naar overzicht

15 procent bloeddonors mag na zomervakantie geen bloed geven

Datum
2 juli 2014
Locatie
Amsterdam

Vakantie in risicoland vaakst reden uitstel donatie

Persbericht β€“ Na de vakantieperiode mag 15 procent van de bloeddonors tijdelijk geen bloed geven. Bijna de helft van deze donors is in een vakantiegebied geweest waar zij een infectie konden oplopen die via bloedtransfusie overdraagbaar is. Dit blijkt uit een inventarisatie van de online Donortest van Stichting Sanquin Bloedvoorziening.

Geen bloed geven na de vakantie

De online Donortest van Sanquin peilt aan de hand van een aantal vragen of de donor bloed mag geven. Redenen voor tijdelijk uitstel zijn onder andere tatoeage, operaties, tandartsbezoek en medicijngebruik. Maar ook vakantie kan een reden zijn voor tijdelijk uitstel. Want niet alleen in tropische landen, maar ook dichter bij huis (bijvoorbeeld in Italië en Griekenland) kunnen Nederlandse toeristen infecties oplopen. Zoals het westnijl virus. Dit kan toeristen overkomen zonder dat zij daar zelf iets van merken. Maar patiënten die van deze donors bloed ontvangen, kunnen er wél ziek van worden.

Uit voorzorg verzoekt Sanquin donors die op vakantie zijn geweest naar het buitenland de online Donortest in te vullen of te bellen met het callcenter. Dat voorkomt een nodeloze gang naar de afnamelocatie. Robert Heckert van Sanquin Bloedvoorziening: β€˜De kans dat je daadwerkelijk een infectie oploopt tijdens je vakantie is zeer klein, maar dit beleid is nodig om de veiligheid van het donorbloed te blijven garanderen. Daarom vragen we bloeddonors via bijvoorbeeld de oproepkaart om de online Donortest in te vullen voordat ze gaan doneren.’

Overigens leidt de 15% uitstel nooit tot een tekort aan bloed voor de ziekenhuizen, omdat Sanquin extra donors oproept tijdens en na de vakantieperiode.

Over Sanquin Bloedvoorziening

Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij bijna 400.000 donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen en behandelaren te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen.


Noot voor de redactie:

Terug naar overzicht