Geschiedenis

Sanquin is in 1998 ontstaan uit een fusie van de Nederlandse bloedbanken en het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst van het Nederlandse Rode Kruis (CLB). Op grond van de Wet inzake bloedvoorziening is Sanquin als enige organisatie in Nederland aangewezen om zorg te dragen voor de behoefte aan bloed en bloedproducten.

Onze naam en ons logo  

De naam Sanquin is een verwijzing naar de letterlijke betekenis van het woord bloed in het Frans (sanguine) en het Latijn (sanguis). De ‘g’ is vervangen door de ‘q’. De juiste uitspraak van Sanquin is 'Sankwien'.

Het beeldmerk van Sanquin is een pelikaan met een druppel bloed in de borst. Het beeld verwijst naar de legende van de kroeskoppelikaan. De pelikaan is al sinds de Middeleeuwen het symbool van altruïsme en barmhartigheid.

Volgens de legende pikte de kroeskoppelikaan haar borst open om haar hongerende jongen met haar eigen bloed te voeden. De pelikaan staat voor Sanquin ook symbool voor de onbaatzuchtige bloeddonaties van de Nederlandse donors.
Zonder donors geen bloedbank

Zonder de 330.000 donors in Nederland zou Sanquin haar levensreddende werk niet kunnen doen. Vandaar ook dat Sanquin zeer serieus omgaat met haar taak: zorgen dat al die onbaatzuchtige giften zo veilig en efficiënt mogelijk zo veel mogelijk patiënten ten goede komen. Die opdracht vergt een geoliede, technisch hoogwaardige en uiterst professionele organisatie. 

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking