Het verhaal van Sanquin: alles onder een dak

Naast het afnemen, verwerken en uitgeven van bloedproducten, produceert Sanquin geneesmiddelen uit plasma, maakt bloedgroep- en immuunreagentia, verricht diagnostisch onderzoek voor ziekenhuizen, doet wetenschappelijk onderzoek en verzorgt onderwijs, opleidingen en nascholing.

Sanquin werft donors en zorgt ervoor dat er voldoende bloed van alle bloedgroepen in huis is. Dat is dagelijks werk, omdat bloed kort houdbaar is. Als we een week geen bloed meer afnemen, zitten we zonder. Dat bloed wordt een paar keer per dag naar ziekenhuizen gebracht. Bij bloedspoed zelfs met zwaailicht en sirene. En als een dokter in het ziekenhuis advies nodig heeft over een transfusie, staan onze deskundige collega’s klaar om ze te helpen.  Als patiënt krijg je eigenlijk nooit gewoon bloed. Gewoon bloed bestaat niet. Patiënten krijgen alleen een component uit het bloed dat zij specifiek nodig hebben in een noodsituatie. Sanquin haalt al die componenten uit het donorbloed. De rode cellen en bloedplaatjes gaan naar het ziekenhuis, het grootste deel van het plasma wordt geleverd aan Sanquin Plasma Products.

Veilig bloed

Het bloed dat patiënten krijgen, moet natuurlijk ook veilig zijn. Je wilt niet dat mensen via een transfusie een hepatitis-, hiv- of andere infectie oplopen. Daarom laat de Bloedbank alle donaties testen door het Nationaal Screeningslaboratorium. Daar wordt dag en nacht gewerkt om van alle donaties snel te kunnen zeggen dat ze veilig zijn. Zo niet, dan wordt de donatie ertussenuit gepikt. Bovendien wordt van elke donatie opnieuw de bloedgroep vastgesteld. Waar de kennis en techniek vandaan komt om dat te kunnen doen? Bij Reagents. Die divisie levert de bloedgroep- en veiligheidstesten niet alleen aan Sanquin, maar ook aan veel andere landen. De veiligheid van het bloed is essentieel. Daarom testen we het bloed, laten we donors een vragenlijst invullen over hun gezondheid en houden we scherp in de gaten of er nieuwe, bloedoverdraagbare infecties aan zitten te komen in Europa. Daarbij werkt de Bloedbank samen met Research.

Geneesmiddelen

Bloedplaatjes en rode cellen zijn kort houdbaar, maar plasma kun je wél lang bewaren, namelijk door het diep in te vriezen. Als er voldoende in de diepvries zit, voegt Sanquin Plasma Products duizenden donaties samen in grote roestvrijstalen ketels om er stap voor stap eiwitten uit te halen. Daarmee kun je uit het bloed van gezonde mensen iets halen wat zieke mensen missen, zoals immunoglobuline. Of een stollingsmiddel, of een middel dat zwellingen remt. 

Onderzoek

Bij Research lopen veel collega’s van andere divisies binnen om meer te weten te komen over bloed, bloedarmoede, bloedingen, stolling, kanker, bloedvatontstekingen en tekortkomingen in het immuunsysteem. Ze weten er bij Research alles van en ontdekken steeds meer. De combinatie van ervaren onderzoekers met aanstormend talent vanuit de universiteiten in binnen en buitenland zorgt voor continue vernieuwing. Zo blijft Sanquin hét kennisinstituut van bloed. Al deze kennis komt ook ten goede aan de divisie Diagnostiek. We hebben de mensen en techniek in huis om ingewikkelde vraagstukken op te lossen. Moeilijke bepalingen uitvoeren, weinig voorkomende afwijkingen opsporen: we kunnen het allemaal. 

Kennis delen

Sanquin heeft een grote berg kennis die we intern delen met Sanquiners, maar we houden die kennis niet alleen voor onszelf. We geven onderwijs, meestal op universiteiten, en helpen buitenlandse bloedbanken met het verbeteren van de bloedvoorziening, bijvoorbeeld in Suriname of Sri Lanka (Consulting Services). Sanquin krijgt geld voor de activiteiten die we uitvoeren. Ziekenhuizen betalen ons bijvoorbeeld voor het bloed dat wij geven en we verkopen onze plasmamedicijnen. Omdat we een stichting zijn en geen aandeelhouders hoeven uit te betalen, kan het geld dat aan het eind van het jaar overblijft weer in de organisatie worden gestopt, bijvoorbeeld voor wetenschappelijk onderzoek, dat door Research wordt gedaan. Zo werken we, samen met de donor, voor een beter leven van de patiënt.

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking