25 jaar kennisinstituut Sanquin

Sanquin is zoveel meer dan een Bloedbank. Wist je dat we ook heel veel onderzoek doen?

25 feitjes over bloed25 van Sanquins belangrijke en bijzondere onderzoeken en ontdekkingen:

 1. We ontwikkelden het ‘monsterzakje’ aan de afnamezak, waarin de eerste 30 ml van een bloeddonatie komt. Eventuele huidbacteriën via de naald worden hierin opgevangen én dit bloed wordt gebruikt voor de donorscreening op bloedoverdraagbare infecties. Niet gek dus dat het monsterzakje wereldwijd gekopieerd is in bloedzakken!
 2. Door bij meisjes en vrouwen die een bloedtransfusie nodig hebben het bloed op meerdere bloedgroepen te matchen dan AB0 en rhesus D, kan worden voorkomen dat ze bij een toekomstige  zwangerschap antistoffen tegen het bloed van hun baby maken, waar deze ziek van kan worden.  Dit heeft Sanquin aangetoond met onderzoek dat meer dan 20 jaar in beslag heeft genomen.
 3. We ontwikkelden een test waarmee je uit het bloed van de moeder de rhesus D bloedgroep van de foetus kunt bepalen. Daardoor hoeft 40% van de zwangere vrouwen die vroeger de rhesusprik uit voorzorg kreeg, hem niet meer te ontvangen.
 4. Sanquin zet zich al jarenlang in voor kinderen met neuroblastoomkanker. Door het ontwikkelen van testen die vroeg kunnen signaleren dat de ziekte terug is, en het ontwikkelen van nieuwe therapieën, dragen we bij aan een beter perspectief voor kinderen met deze agressieve vorm van kinderkanker.
 5. We speelden een belangrijke rol in de strijd tegen corona, door de antistoffen tegen het virus bij onze donors in het bloed te meten.
 6. Sanquin stond razendsnel paraat om testen uit te voeren om een zeer zeldzame, ernstige bijwerking van coronavaccins te herkennen. Dit was van groot belang om de juiste behandeling in te kunnen zetten.
 7. We ontwikkelden een makkelijke vingerpriktest, waarmee patiënten met een verzwakt immuunsysteem thuis bloed af kunnen nemen en insturen, en Sanquin testte of ze voldoende afweer opbouwden tegen het coronavirus na vaccinatie.
 8. Ons Laboratorium voor Celtherapie levert een belangrijke bijdrage aan de behandeling van huidkanker: hier kweken we afweercellen van patiënten op om via de ‘TIL-therapie’ de strijd met tumoren aan te gaan.
 9. We hebben verschillende tests ontwikkeld om te meten hoeveel biologicals – geneesmiddelen op basis van eiwitten – een patiënt in het bloed heeft, en ook eventuele antistoffen tegen de biologicals (waardoor ze minder effectief worden). Daardoor hoeven patiënten vaak veel minder van deze – dure – geneesmiddelen te gebruiken of kunnen ze tijdig op een ander geneesmiddel worden overgezet
 10. Het leven van heel veel konijnen wordt gered dankzij onze MAT: de Monocyte Activation Test. Deze test maakt dierproeven om geneesmiddelen te testen op koortsopwekkende bestanddelen overbodig.
 11. We helpen patiënten die last hebben van extreem droge ogen, door de ontwikkeling van effectieve oogdruppels, gemaakt van serum uit donorbloed.
 12. Samen met onderzoekers van Amsterdam UMC-AMC ontwikkelen we een therapie met afweercellen voor de behandeling van afstotingsziekte (graft-versus-hostziekte) na een stamceltransplantatie.
 13. We doen onderzoek naar het kweken van kweekbloed. In de toekomst is dat een uitkomst voor patiënten die zó veel antistoffen hebben dat er vrijwel geen passend donorbloed beschikbaar is. 
 14. We begrijpen de werking van stamcellen steeds beter. Zo hopen we patiënten met aangeboren bloedziekten te kunnen genezen, door ze verbeterde bloedvormende stamcellen te geven die gezonde rode bloedcellen kunnen aanmaken.
 15. We doen onderzoek naar eventuele bijwerkingen van het geneesmiddel Factor VIII bij hemofiliepatiënten, die de behandeling minder effectief maken. Hierdoor wordt het eenvoudiger een behandeling op maat te geven.
 16. Voor donors – en ook voor kinderen – die angst voor naalden hebben, ontwikkelden we samen met de Tilburg University een game die deze angst tegengaat. 
 17. Samen met internationale onderzoekers ontdekten we dat het belangrijk is om aan premature (te vroeg geboren) baby’s niet te veel bloedplaatjes toe te dienen. Daarop is de transfusiestrategie bij deze baby’s aangepast.
 18. We ontwikkelden een test om donors in risicogebieden te testen op de aanwezigheid van de Q-koorts bacterie tijdens de uitbraak van deze ziekte.
 19. De Bladder EpiCheck die bij Diagnostiek wordt uitgevoerd maakt het leven voor blaaskankerpatiënten een stuk aangenamer: zij hoeven hierdoor veel minder vaak een pijnlijk onderzoek te ondergaan.
 20. We onderzochten wat de belangrijkste obstakels en drijfveren zijn voor mensen met een niet-westerse achtergrond om donor te worden en te blijven. Om voor alle patiënten passend bloed te kunnen leveren is het nodig dat deze groepen beter vertegenwoordigd zijn in ons donorbestand.
 21. Hoe slagen witte bloedcellen erin door de vaatwand heen te kruipen om ziekteverwekkers te bestrijden? Door dat te onderzoeken kunnen we ontstekingsreacties beter begrijpen, wat weer helpt om geneesmiddelen daartegen te ontwikkelen.
 22. We doen al jaren onderzoek naar het ontstaan van de ziekte Trombotische trombocytopenische purpura (TTP). We ontwikkelen ook diagnostische testen die een aanval kunnen voorspellen en zoeken naar betere behandelingsmethoden.
 23. Nieuw opdoemende bloedoverdraagbare infecties kunnen de veiligheid van de bloedvoorziening in gevaar brengen: wij onderzoeken continu welke micro-organismen een bedreiging vormen en welke maatregelen we hiertegen kunnen nemen.
 24. We ondersteunen verschillende ontwikkelaars van nieuwe geneesmiddelen door de effecten van hun geneesmiddelen te meten en nieuwe tests hiervoor te ontwikkelen.
 25. Met wiskunde patiënten helpen. Kan dat? Onderzoekers met een wiskunde-achtergrond helpen Sanquin met algoritmes om het bloed slimmer te verdelen tussen de patiënten. Door een zak bloed met zeldzame bloedgroepen net iets langer vast te houden, kan deze bij de patiënt terechtkomen die hem het hardst nodig heeft. 

En deze lijst is nog lang niet compleet! Volg ons op social media of houd ons nieuws bij op onze website.

31 oktober 2023