Plasmatentoonstelling in Museum Boerhaave

De expositie, gemaakt in samenwerking met Sanquin, laat bezoekers kennismaken met de kracht van plasma.

Plasma speelt de hoofdrol in een expositie in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. De tentoonstelling, die gemaakt is in samenwerking met Sanquins professor Eva-Maria Merz, heet ‘De kracht van plasma!’ en is te zien tot en met 8 februari 2024.

De tentoonstelling bestaat uit een mix van uitleg over plasma en interactieve elementen, zoals video’s met persoonlijke verhalen en dilemma’s die bezoekers laten nadenken over het doneren van bloed en plasma. Zou je dat zelf willen? En is de afhankelijkheid van het buitenland voor plasmamedicijnen oke, of helemaal niet? Daarnaast is er een laboratoriuminstallatie met o.a. historische objecten uit de collectie van Rijksmuseum Boerhaave. 

De kracht van plasma: plasmatentoonstelling Museum Boerhaave

Merz: “Plasmadonors geven met hun plasma letterlijk leven aan duizenden patiënten in Nederland, dat is ongelooflijk bijzonder. Hopelijk inspireert de tentoonstelling ook anderen om na te denken over plasma doneren.” 

De kracht van Plasma! sluit aan bij het landelijke Antoni van Leeuwenhoekjaar van Rijksmuseum Boerhaave en de tentoonstelling Onvoorstelbaar over het leven en werk van Antoni van Leeuwenhoek en de onschatbare waarde van microbiologie voor het helpen oplossen van grote vragen op het gebied van gezondheid en geneeskunde.

03 juli 2023