menu

Kwart miljoen subsidie voor kankeronderzoek Sanquin

Sanquins professor Derk Amsen: stap vooruit in de bestrijding van kanker.

Sanquins professor Derk Amsen heeft een kwart miljoen euro gekregen van het KWF voor zijn onderzoek naar een vorm van immunologisch geheugen die de afweer tegen kanker onderdrukt. Met de financiering van dit onderzoek verwacht Sanquin Research weer een stap te zetten in de uitbreiding van mogelijkheden om kanker te bestrijden.

Professor Amsen legt uit: “Regulatoire T-cellen zijn cellen die de werking van onze afweercellen reguleren. Ze zijn normaal gesproken onmisbaar in het lichaam, maar in tumoren zijn ze juist schadelijk, omdat ze de tumoren beschermen tegen onze afweercellen. Tumoren kunnen worden bestreden door de regulatoire T-cellen in de tumoren te elimineren.”

In het laboratorium van professor Amsen zijn aanwijzingen gevonden dat deze tumor-specifieke regulatoire T-cellen afkomstig zijn van een soort voorlopercellen die zelf niet in de tumor zitten, maar die steeds nieuwe regulatoire T-cellen maken die naar de tumor gaan. Dergelijke regulatoire T-cellen zouden ook in een vroeg stadium nieuwe uitzaaiingen van de kanker helpen groeien. Die regulatoire T-cellen wil je dus uitschakelen om te voorkomen dat tumoren continu beschermd worden.

Amsen: “De meeste kankerpatiënten die overlijden aan de ziekte, overlijden uiteindelijk niet aan de initiële tumor, maar aan de uitzaaiingen. Met het onderzoek willen we het bestaan van de tumor-specifieke regulatoire T-cellen testen en hun functie vastleggen. Vervolgens kan dan gezocht worden naar een manier om ze te bestrijden. Dat zou een stap vooruit zijn bij de behandeling van kankerpatiënten.”

17 juli 2023