menu

19 juni Wereld Sikkelcel Dag

Bekijk gratis de film ‘Mijn bloed beïnvloedt’.

Vandaag is het Wereld Sikkelcel Dag. Sikkelcelziekte is een ernstige en erfelijke vorm van chronische bloedarmoede. Rode bloedcellen van de patiënten leven maar kort en hebben de vorm van een halve maan, vandaar de naam: sikkelcellen. Doordat de cellen minder soepel zijn en makkelijk in elkaar haken, kan de bloedstroom worden geblokkeerd. Met als gevolg zuurstofgebrek in de weefsels en heftige pijnaanvallen. Vooral in de botten, maar ook in de longen en de buik en het kan zelfs tot hersenschade leiden. Sikkelcelpatiënten hebben daarom regelmatig bloedtransfusies nodig met passend donorbloed waarvan de bloedgroepen overeenkomen. 
 
Vanuit Sanquin is ons streven om zoveel mogelijk mensen van het juiste bloed te voorzien. Sikkelcelpatiënten hebben vaak levenslang bloed nodig. Daarom zetten we ons graag in om meer bekendheid aan deze ernstige bloedziekte te geven en het belang van bloeddonatie. Deze patiënten hebben hun wortels veelal in landen ten zuiden van de Sahara liggen. De samenstelling van hun bloedgroepen is vaak anders dan die van een gemiddelde Nederlander. Heb jij ook voorouders vanuit deze omgeving? Of ben je bijvoorbeeld van Surinaamse of Caraïbische afkomst? Dan kan jij wellicht juist een van deze patiënten helpen door bloed te doneren.

Gratis naar Mijn bloed beïnvloedt

Sanquin biedt in samenwerking met het Sikkelcelfonds en Kinepolis de mogelijkheid om de indrukwekkende documentairefilm Mijn bloed beïnvloedt in Utrecht en Rotterdam te bekijken. De film gaat over vier verschillende patiënten die sikkelcelziekte hebben. Dit heeft een enorme impact op hun dagelijks leven. 

Deze documentairefilm ‘Mijn bloed beïnvloedt’ is op 3 juli om 19 uur te zien in Cinerama Rotterdam en in Kinepolis Jaarbeurs Utrecht. 

De film is gratis te bekijken.  Meld je bij de desbetreffende bioscoop ter plaatse en je zult naar de juiste zaal worden geleid als je deze film wilt komen bekijken!

Lees ook het verhaal van Whitney, een van de hoofdrolspeelsters uit de documentairefilm.

19 juni 2023