Birgit de Heij wint het Sanquin Bakfestijn

Haar Go Nuts met Carrot Cake is een suikervrije variatie op de worteltaart én lactose- en glutenvrij!

Het verlossende woord van Rudolph van Veen ontlokte een juichkreet bij Birgit, haar gezonde worteltaart is tot beste recept gekroond in het Sanquin Bakfestijn.

Na ruim 200 inzendingen, duizenden stemmen en beoordeling door onze jury, kwamen op 27 juni 5 finalisten bij elkaar in het Miele Experience Center om hun traktatie te bakken en te presenteren. 

De Go Nuts met Carrot Cake is een heerlijke en gezonde variant van de bekende worteltaart en ook nog eens lactose- en glutenvrij. 

Het is de ambitie om dit winnende recept te benutten voor de ontwikkeling van een gezonde traktatie om toe te voegen aan het assortiment in alle donorcafés van de bloedbanken.

Een zinderende strijd

De finale van het Sanquin Bakfestijn vond plaats in het prachtige Miele Experience Center te Vianen, die hun locatie belangeloos voor ons ter beschikking hebben gesteld. De bakkers kregen een aantal uur de tijd om, met tips van de jury, hun recept te perfectioneren en te bakken. Daarna werd er gepresenteerd en geproefd. 
Naast Birgit met het winnende recept, presenteerde Manjo van Boxtel haar Kompelkoek, Marja Vermaas een Pelicarrot Muffin, Matt Mellema de Matteleine en Nynke de Vries de SpecuBanaan Explosie.

De jury bestond uit:

  • Rudolph van Veen: Meesterkok en Meester Patissier
  • Daphne Thijssen-Timmer: Directeur Bloedbank
  • Bas Nobel: Manager Property & Services Sanquin
  • Wouter Schrover: lid Donor Advies Raad Sanquin
  • Mark Holst: donor en docent op de Hotelschool The Hague (deskundig gastjurylid)
  • Sabrina de Jager-de Keiser: donor (fijnproevend gastjurylid)

Meester Kok en Meester Patissier Rudolph van Veen, voorzitter van de jury, vond het een lastige taak: “De passie en bakkunst spatte er af bij alle finalisten! We hebben echt zitten smikkelen. Alhoewel het echt ontzettend moeilijk was om vijf smaakvolle recepten te vergelijken, was de jury toch unaniem over wie de winnaar zou moeten zijn. Wij gunnen elke donor de Go Nuts met Carrot Cake: zoet, stevig, fris en smeuïg!”

"Oma Groente"

Birgit de Heij vindt het een enorme eer dat haar recept tot beste is gekroond. Ze inspireert de mensen in haar eigen omgeving al jaren met haar gezonde voeding en tips: “Toen ik de oproep zag, dacht ik meteen ‘hier doe ik aan mee’. Gezonde voeding is zó belangrijk! Ik word niet voor niets Oma Groente genoemd. Dat ik nu alle donors van Sanquin kennis kan laten maken met mijn recept is echt een kroon op mijn werk.” 


Wat de Go Nuts met Carrot Cake dan zo goed maakt? “Dat is de perfecte combinatie van zoetheid en stevigheid van de wortels, vol vezels, de frisheid van appel en citroen, de zoetheid en binding van banaan en dadels én de kokosolie die hem zo smeuïg maakt. Ik geef al jaren bloed en kijk er enorm naar uit om na een donatie echt iets lekkers en gezonds te eten. Ik hoop dat alle donors hiervan kunnen genieten!” 

Een feestelijke wedstrijd

Daphne Timmer-Thijssen, directeur Bloedbank en jurylid, is erg blij met het verloop van de gehele zoektocht naar een gezonde aanvulling in het donorcafé assortiment: “We kregen steeds vaker de vraag naar meer gezonde producten voor na bloed– of plasmadonatie. We wilden graag samen met onze achterban ontdekken wat dat zou moeten zijn, mede in het kader van ons feestelijke jubileum. En dat is goed gelukt! We zijn echt overweldigd door alle positieve reacties en willen alle bakkers, aspirant juryleden en stemmers van harte bedanken voor hun enthousiasme.”

Verder smullen

Na alle positieve reacties van onze achterban, zorgen we er in ieder geval voor dat een flink aantal recepten gebundeld en gedeeld wordt. Zo kan iedereen die dat wil thuis ook aan de slag met zijn of haar gezonde favoriet.

29 juni 2023