Love is in the air – en in je bloed

Er is al vaak gezongen en gedicht over de lichamelijke effecten van verliefdheid: vlinders in je buik, een bonzend hart, klamme handen, rode wangen – is dat allemaal dichterlijke vrijheid? Nee hoor! Verliefdheid kan echt invloed hebben op je lijf, door de hormonen in je bloed.

Nog geen donor? Meld je aan!

Met Valentijnsdag in het vooruitzicht heb je misschien al een kaart klaarliggen om – al dan niet anoniem – aan je geliefde te sturen. Je kunt natuurlijk schrijven “Ik ben verliefd op jou”, maar wil je een verrassende en originele insteek kiezen, dat kun je ook melden dat je een “magische cocktail van hormonen in je bloed hebt, wat een gevoel van liefde en verbinding geeft”. Want dat is wat er met verliefdheid gebeurt: de verhouding van de hormonen in je bloedbaan verandert.

Stoot adrenaline

“Verliefdheid is eigenlijk heel stressvol”, zegt Elisabeth Huis in ’t Veld, onderzoeker bij de afdeling Donor Studies van Sanquin. Zij doet onderzoek naar angst voor naalden bij donors die op het punt staan bloed te doneren. Dat klinkt een stuk minder leuk dan verliefd zijn, maar in feite vinden op dat moment dezelfde processen in je lichaam plaats. “Als je een situatie ervaart die je spannend vindt, maakt je lichaam zichzelf klaar voor actie”, legt Elisabeth uit. “Zo maak je in eerste instantie meer adrenaline aan, een stresshormoon waardoor je hartslag versnelt. Dat heeft weer tot gevolg dat je bloed sneller wordt rondgepompt en je bloeddruk stijgt.” Geen wonder dat je een bonzend hart, klamme handen en rode wangen kan ervaren wanneer je opeens oog in oog staat met je vlam; dat kan zó spannend zijn dat er een stoot adrenaline door je lijf schiet. En het gevoel dat iemand je bloed sneller laat stromen, kan dus letterlijk kloppen!

Geen eetlust

Adrenaline zorgt er ook voor dat je maagdarmstelsel wordt stilgelegd omdat je lichaam in actie moet kunnen komen en geen tijd mag verspillen aan het verteren van eten. Vandaar dat verliefde mensen vaak geen eetlust hebben. Houdt de stress aan, dan stijgt ook de hoeveelheid cortisol in je bloed. Elisabeth: “Net als adrenaline zet het hormoon cortisol bepaalde processen in gang. Zo kun je nerveus worden en slecht slapen van de opgewondenheid.”

Ook de testosteronspiegel in je bloed verandert bij verliefdheid: bij mannen wordt het niveau van dit geslachtshormoon lager, wat zorgt dat ze wat liever en zachter worden. En bij vrouwen stijgt het juist, waardoor hun libido hoger wordt. Een handige combinatie dus.

Een beetje high

De magische liefdescocktail bevat nóg meer ingrediënten: merk je dat je verliefdheid wederzijds is, dan heb je dikke kans dat je ook meer dopamine aanmaakt. Elisabeth: “Dit stofje zorgt ervoor dat je je blij, gelukkig en zelfverzekerd voelt.” Telkens als je optrekt met je geliefde, krijg je een extra shotje dopamine in je bloed. Het is een heerlijk, ‘high’ gevoel dat zó verslavend kan zijn, dat je alleen nog maar bij die persoon wilt zijn en aan niets of niemand anders kunt denken – typerend voor ‘knetterverliefd’ zijn.

Het knuffelhormoon

Niet kunnen slapen of eten, nergens anders aan kunnen denken: continu verliefd zijn is – net als continu heel gestrest zijn – niet erg gezond voor je. Elisabeth: “Je lichaam kan ook niet langere tijd een hoge dosis dopamine aanmaken, dat stofje neemt na verloop van tijd weer af, net als de stresshormonen. In plaats daarvan gaat onder meer het hormoon oxytocine een belangrijke rol spelen. Oxytocine wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd, omdat het je gevoel van verbinding en emotionele intimiteit versterkt.” Dat klinkt dus perfect om een langdurige relatie aan te gaan, wanneer verliefdheid omslaat in ‘houden van’.

Ben jij momenteel verliefd, geniet dan van die gekke cocktail van hormonen in je bloed. Besef ook dat het niet altijd aanhoudt – en dat is maar goed ook voor je gezondheid...

Wil jij op Valentijnsdag iets liefs doen voor een ander? Meld je aan als bloeddonor! Met jouw bloed red je het leven van vele mensen. Het kost je maar een uurtje van je tijd, een paar keer per jaar.

16 januari 2023