Hoeveel bloed heb je?

Leuke cijferweetjes over dat bijzondere rode vocht dat door onze aders stroomt en dat we zo hard nodig hebben om te leven.

Ook bloed- of plasmadonor worden? Meld je aan en red een leven!

 1. Een pasgeboren baby heeft ongeveer één kop thee aan bloed in het kleine lijfje: slechts 300 tot 400 ml (afhankelijk van het gewicht van de baby). Weinig hè? Als volwassen mens heb je tussen de 4,5 liter (gemiddeld vrouwenlichaam) en 5,6 liter (gemiddeld mannenlichaam) bloed in je lijf.
   
 2. Een zwangere vrouw maakt veel meer bloed aan om de placenta en de baby van bloed te voorzien. Het volume stijgt met 30-40% tot 6,5 à 7,5 liter bloed. De verhouding van dat bloed is wel anders: het bevat iets meer plasma en iets minder rode bloedcellen dan normaal. Daardoor heeft een zwangere vrouw een lager Hb-gehalte – dat is een indicatie van de hoeveelheid hemoglobine in het bloed.
   
 3. Bij iedere bloeddonatie geef je 500 ml bloed. Bij een plasmadonatie geef je - afhankelijk van je geslacht, lengte en gewicht minimaal 500 ml en maximaal 820 ml plasma per donatie.
   
 4. 500 ml bloed weegt 530 gram (bloed is ongeveer 6% zwaarder dan water).
   
 5. Je hart pompt per minuut 4 tot 5 liter bloed rond door je lichaam.
   
 6. Mensen hebben ongeveer 65 tot 70 ml bloed per kilo lichaamsgewicht. Gemiddeld vormt je bloed 7% van je lichaamsgewicht.
   
 7. Ook bij een paard is bloed ongeveer 7% van het lichaamsgewicht. Een paard van 600 kilo heeft dus ongeveer 42 liter bloed. (Bron: diergeneeskunde.nl)
   
 8. Bij een hond is het bloed ongeveer 7,5% van het totale lichaamsgewicht (86 ml per kilo). Een hond van 36 kilo (bijvoorbeeld een Duitse herdershond) heeft zo’n 3 liter bloed. Katten hebben minder bloed in hun lijf: 55 ml per kilo. (Bron: livescience.com)
   
 9. Al dat bloed in jouw lichaam loopt door miljoenen grote en kleine bloedvaten. Leg je alle bloedvaten van een volwassen mens achter elkaar, dan kom je tot een lengte van 100.000 kilometer! Dat is 2,5 keer een rondje om de evenaar. Of 333 keer lopen van de Martinitoren in Groningen naar het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht.
   

Lees meer leuke en interessante feitjes over bloed.

21 december 2022