menu

Tussentijdse meting: corona en antistoffen bij ouderen

Sanquin meet bij donors in de leeftijd van 61 en ouder nog altijd een toename van infecties met het coronavirus. Dit blijkt uit een tussentijdse meting die op verzoek van het ministerie van VWS is uitgevoerd. 

In eerdere metingen zag het team van Hans Zaaijer, hoofd bloedoverdraagbare infecties bij Sanquin Research, dat sinds begin 2022 het aantal besmettingen met covid-19 bij bloeddonors abrupt steeg. Dat gold voor alle leeftijden, maar vooral bij bloeddonors jonger dan 50 jaar. Deze meting over alle leeftijden herhaalt Sanquin Research elke drie maanden.

Omdat ouderen meer risico lopen op een ernstig ziekteverloop, is het waardevol om extra te meten naar infecties. Bij bloeddonors van 61 jaar en ouder is daarom in november een extra meting verricht naar covid-19. Die laat zien dat het aantal infecties met de omikronvariant van corona bij deze leeftijdsgroep blijft stijgen.
Hans Zaaijer verwachtte een dergelijk resultaat: “Het koude seizoen is gekomen, daar horen van oudsher de luchtweginfecties bij. Ook voor omikron is dit een vruchtbaar seizoen.

Gelukkig zien we ook dat oudere bloeddonors zich over het algemeen zeer vaak hebben laten vaccineren (98%), wat zal helpen voorkomen dat ze ernstig ziek worden of opgenomen moeten worden.

zoom_out_map

Sanquin Research heeft deze extra meting alleen verricht onder donors van 61 jaar en ouder. De groep is een representatieve steekproef voor bloeddonors van die leeftijd, verspreid over in Nederland. In december rapporteert Sanquin Research weer over alle leeftijden bloeddonors.

19 december 2022