Sanquin heeft eerste bloedbankrobot ter wereld

Sanquin heeft sinds september 2022, als eerste in de wereld, een robot in gebruik genomen die veelvoorkomende stappen in het proces van bloedbewerking automatisch afhandelt.

Nog geen donor? Meld je aan!

Bijna 8.000 bloeddonaties per week worden door de Bloedbank verwerkt tot bloedproducten. Dat is nodig omdat patiënten alleen dat onderdeel van bloed ontvangen dat ze nodig hebben. Een deel van dat werk is handmatig en repetitief, dat vroeg echt om automatisering. Gwen Mast, manager productie: “Het was echt ingewikkeld, maar samen met de Dec group (een expert op het gebied van procestechnologie) is het Sanquin gelukt om een deel van het bewerkingsproces te automatiseren. Met een prachtig resultaat!”.

De robot, officieel genaamd de Blood Bag Processing System, helpt de efficiëntie en het werkplezier. In onderstaande video zie je hoe dat in zijn werk gaat.

08 september 2022