Tilburg University en ETZ zetten zich in voor het zoeken van donors

Sanquin zoekt dit jaar 2.800 nieuwe bloed- en plasmadonors in Midden-Brabant. Om die te vinden, werkt Sanquin samen met organisaties in de regio. Zowel Tilburg University als het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) zet zich in om mensen te enthousiasmeren over doneren.

Nog geen bloeddonor? Meld je direct aan!

De nieuwe donors zijn nodig om de bloedvoorziening in Nederland op peil te kunnen houden en bovendien te kunnen voorzien in de toenemende vraag naar plasmageneesmiddelen. Eén op de vier mensen heeft ooit (levensreddend) donorbloed nodig en steeds meer mensen worden gered met een medicijn gemaakt van plasma. Terwijl minder dan drie procent van de mensen donor is. De noodzaak is daarmee direct duidelijk: Sanquin zoekt namens heel Nederland nieuwe donors. In Midden-Brabant alleen al 2.800 donors dit jaar.

Vruchtbare samenwerkingen

Sanquin kan rekenen op organisaties die willen bijdragen aan hun missie. Tilburg University heeft zich de afgelopen tijd ingespannen om zo veel mogelijk medewerkers en studenten te interesseren voor bloeddonorschap. Tijdens een bezoek van het promotieteam van Sanquin aan de campus werd al snel duidelijk: veel Tilburgse studenten willen graag goed doen voor een ander en staan er voor open om donor te worden. Voor Sanquin een veelbelovende start van de samenwerking, die ook aanleiding geeft om de samenwerking met meer hogescholen en universiteiten op te zoeken.

Van levensbelang

Ook het ETZ doet mee en start met een campagne over donorschap voor zijn medewerkers en bezoekers. Via de eigen kanalen geeft het ziekenhuis op verschillende manieren aandacht aan bloeddonatie en het belang ervan. Sanquin is heel blij met de samenwerking, want in het ziekenhuis weet men als geen ander hoeveel een bloedtransfusie kan betekenen voor een patiënt.
Traumachirurg Koen Lansink: “Als een patiënt plotseling veel bloed verliest, is er een reële kans dat die overlijdt. We moeten daarom steeds voldoende bloed op voorraad hebben om levens te kunnen redden. Het hebben van veel bloeddonors is dus van levensbelang”.

Bron: Tilburg.com

27 juni 2022