Een zomer-break met een goed gevoel? Kom nu geven!

In de rij bij Schiphol, via de overvolle Route du Soleil of in eigen land erop uit? De zomervakantie staat voor de deur en waarschijnlijk kun je niet wachten om even heerlijk niets te doen. Voordat je uitlogt, doen we een belangrijke oproep aan je: vergeet patiënten in Nederland niet en kom nu doneren! Onze bloedbanken zijn lekker koel en met een afspraak op zak sta je bij ons niet in de file. Zo is jouw donatie een fluitje van een cent en ga je met een goed gevoel voor die welverdiende zomer-break.

Bloedvoorraad

Bloed is maar kort houdbaar en we kunnen dus geen grote voorraden bewaren. Daarom stemt Sanquin de bloedvoorraad zo precies mogelijk af op de vraag van de ziekenhuizen naar verschillende bloedgroepen.

Als een bepaalde bloedgroep in de voorraad meer wordt gebruikt, dan worden donors met die bloedgroep in hogere aantallen uitgenodigd. Dat systeem werkt alleen goed als donors gehoor geven aan hun oproep. Gebeurt dat niet, dan daalt direct de bloedvoorraad. Dat zien we vaak in de zomervakantie. Dat maakt het moeilijker om de ziekenhuizen in juli en augustus te voorzien van het bloed dat ze nodig hebben.

We benadrukken daarom dat als je wordt opgeroepen, we ook echt op je rekenen. Kun je echt niet komen? Meld je dan alsjeblieft af via onze afmeldpagina of door te bellen naar 088-730 8686.

Plasma

Plasma is met recht de gele turbobooster van naar schatting 25 duizend patiënten in Nederland. Voor hen is plasma het verschil tussen kwaliteit van leven of thuis op de bank zitten als zieke. Tijdens de afgelopen coronajaren – door uitstel van donors en andere COVID-19-beperkingen – zamelden Europese bloedbanken 25 procent minder plasma in dan nodig was voor patiënten. In Nederland is er dankzij onze trouwe donors nog geen tekort. Maar we zijn alert voor de schaarste. In de voor ons zo uitdagende zomerperiode vragen we plasmadonors met klem een afspraak te maken voor een donatie.

Tot snel

We zitten voor je klaar deze zomer. Een enorm fijne zomer-break toegewenst en hopelijk tot snel bij de bloedbank!

27 juni 2022