Levens redden onder werktijd

Provincie Limburg doneert. Tijd. Met die tijd kunnen medewerkers bloed geven onder werktijd. Dat is het principe van Sanquin at Work. Sinds de provincie meedoet aan Sanquin at Work meldden 29 medewerkers zich als donor aan.

Nog geen donor? Meld je direct aan!

Lianne Simons (26), HR-medewerker bij provincie Limburg en zelf ook donor, is trots. “Ik weet hoe belangrijk het is dat er genoeg bloed is. Fantastisch als medewerkers iets bijdragen aan de maatschappij en dat jij ze als werkgever daarin stimuleert.”

Uit de ideeënbus

Het begon allemaal, vertelt Lianne, met een idee uit de ouderwetse ideeënbus van de provincie. Ingediend door een collega die al langer donor is. Samen werken ze het plan uit. “De directeur is ook donor en reageerde positief op het plan. Net als wij vond zij het belangrijk om het onderwerp onder de aandacht brengen onder medewerkers.”

5 uur per jaar

Sanquin zoekt 6000 nieuwe donors in Limburg. “Als provincie moeten we ons steentje daaraan bijdragen, vonden we. Uiteindelijk besloten we om medewerkers de uren te geven, maximaal 5 per jaar.” Zo kan elke medewerker doneren wanneer het nodig is. “Hopelijk volgen andere organisaties in Limburg – en natuurlijk in de rest van Nederland – ons voorbeeld.”

2 maanden, 29 nieuwe donors

Zoals Lianne al hoopte, levert de campagne nieuwe donors op onder collega’s. In twee maanden tijd hebben al 29 medewerkers zich aangemeld. Bij de campagne krijgt Lianne advies en input vanuit Sanquin at Work. “Ze denken mee over hoe we het kunnen promoten. Daarnaast krijgen we folders met informatie voor medewerkers. Die hulp is heel fijn.”

Bijzonder verlof

Medewerkers melden zich eenvoudig aan. “Sanquin maakte speciaal voor onze medewerkers een online omgeving. Daar registreren ze zich. Als ze al donor zijn, kunnen ze dat ook aangeven. Zo houden we overzicht. Als ze vervolgens een oproep krijgen om te doneren, vragen ze dat als bijzonder verlof aan. Administratief gezien geeft het vrijwel geen extra werk.”

Zijn er ook medewerkers die bloedplasma geven? “Ja. Plasma kan je elke twee weken geven. Die tijd kunnen we ze helaas niet geven. Als de 5 uur op zijn, kunnen ze in hun eigen tijd doneren. We stimuleren dat natuurlijk wel.”

Anderen helpen

Zelf is Lianne sinds 2016 bloeddonor. “Ik weet hoe belangrijk het is dat er genoeg bloed is. Twee van mijn vriendinnen hadden na hun bevalling een bloedtransfusie nodig. Stel je voor dat er onvoldoende voorraad is op zo’n moment.” Een bijkomend voordeel van doneren, vindt Lianne, is dat je bloeddruk en je Hb wordt gecontroleerd. “Zo krijg je bij elke donatie een gezondheidscheck. Maar uiteindelijk doe ik het om anderen te helpen.”

Geïnteresseerd?

Net als provincie Limburg iets betekenen voor de maatschappij? Meld jouw organisatie nu aan voor Sanquin at Work.

25 juli 2022