Eline: "Bloed doneren is ook recycling."

De achttienjarige Eline Kanters uit Den Bosch vroeg ons een paar weken geleden of zij foto’s mocht maken voor een fotowedstrijd van het Rijksmuseum. Het thema van de fotowedstrijd: recyclen. Eline doet de opleiding Fotografie aan het Koning Willem 1 College en kijkt op een creatieve manier naar het thema.

Waar je bij recyclen misschien al gauw denkt aan de glasbak en plastic soup, is Eline van mening dat bloed- en plasmadonatie ook een vorm van recyclen is! Eline heeft de afgelopen weken alle stadia van het proces vastgelegd: van inzameling tot hergebruik. Oftewel: van donatie tot transfusie. We spraken Eline over haar fotoserie en het idee achter haar inzending.

“Ik wil graag een creatief beroep gaan doen, en fotografie past daar goed bij. Ik probeer verschillende onderwerpen en stijlen om te kijken wat ik wel en niet leuk vind. Tot nu toe ligt portretfotografie mij het best. Ik vind fashion ook erg leuk. Maar het past ook bij mij om belangrijke onderwerpen zoals bloeddonorschap aan te kaarten. 

Belangrijk thema

Recyclen is het thema van de wedstrijd van het Rijksmuseum. Waarom ik dacht aan de bloedbank bij dit thema? Ik vind dat voor plastic en milieuvervuiling al veel aandacht is. Ik wil origineel zijn én iets belangrijks maken. Het doneren van bloed is ook een vorm van recycling. Er zijn veel mensen die extra bloed nodig hebben. Als je bloed wil doneren zijn er strenge eisen en het gedoneerde bloed wordt getest op infectieziekten. Na bewerking kan het bloed getransporteerd worden naar ziekenhuizen waar het gebruikt kan worden voor transfusie bij patienten. 

Steentje bijdragen

Ik heb van het hele proces een fotoserie gemaakt om mensen te motiveren donor te worden. Ik wil laten zien dat het helemaal niet zo eng is om te doneren en het iets goeds is dat het mensen echt helpt. Zo hoop ik mijn steentje bij te dragen en meer mensen te inspireren om het ook te doen.”


De uitslag van de fotowedstrijd wordt bekend gemaakt op 23 september 2022. 
Fotowedstrijd Document Nederland Junior - Rijksmuseum

01 juni 2022