Sanquin bereidt zich voor op eventueel verzoek uit Oekraïne

Hoewel er nog geen officiële aanvraag is om bloed te leveren aan Oekraïne bereidt de Bloedbank verschillende scenario’s voor om dat wel te kunnen doen als dat hulpverzoek komt.

De afgelopen dagen hebben donors en vrijwilligers contact gezocht om bloed te geven voor Oekraïne. Een mooi gebaar in deze zware tijd. Bloed geven wordt op dit moment verwelkomd, maar wel volgens de gebruikelijke route: donors zijn welkom om na een uitnodiging te komen geven, en nieuwe donors kunnen zich aanmelden.

Het is niet mogelijk om specifiek voor het getroffen oorlogsgebied te doneren. Daar is nu nog geen verzoek voor ingediend. Bovendien zal de Bloedbank, als die vraag eenmaal is gekomen, eenheden bloed uit de bestaande voorraad voor Nederlandse ziekenhuizen leveren. Er worden geen donaties specifiek gelabeld voor specifiek gebruik.

Sanquin vraagt de donor die goed wil doen om vooral gehoor te geven aan reguliere donatie-oproep, zo kunnen we de bloedvoorraad voor Nederland op peil houden en tegelijkertijd robuust maken voor een mogelijk extra vraag voor Oekraïne. Daar werkt Sanquin nu achter de schermen hard aan, zodat de Nederlandse zorg zeker kan zijn van voldoende voorraad en humanitaire verzoeken tot hulp kunnen rekenen op een bijdrage van de Nederlandse bloedbank.

Red levens met jouw bloed

02 maart 2022