menu

Hoe heeft Nederlands plasma Oekraïne geholpen?

2.000 kilo bewerkt plasma van Nederlandse donors arriveerde vorige maand in Oekraïne. Hoe ging dat in zijn werk? Wie is er mee geholpen, en hoe dan precies?

Nog geen donor? Meld je direct aan!

De vraag uit Oekraïne

De plasmaverwerker in Oekraïne, Biopharma LLC, vroeg aan partners in Europa om grondstof te leveren waar uit het eiwit albumine kan worden gehaald. Dit is het meest voorkomende eiwit in bloed. Het regelt de vochtbalans van het bloed en zorgt voor het transport van bepaalde hormonen, voedingsstoffen en vitaminen. Het is essentieel als iemand veel bloed heeft verloren, omdat het snel de bloeddruk op peil helpt te brengen. Zeker in oorlogsgebied is dit dus levensreddend.

Plasma verwerken

In Oekraïne, net als in Nederland, wordt gedoneerd plasma in een high-tech verwerkingsinstallatie plasma verwerkt: diverse eiwitten worden geconcentreerd, gezuiverd en opgewerkt tot specifieke plasmageneesmiddelen.

In Oekraïne is nu grote behoefte aan albumine. Maar omdat door de oorlog de benodigde plasma-inname stil ligt, is er geen grondstof om dat te kunnen produceren. Om die reden riep Biopharma partners in Europa op om te helpen: “Verkoop ons met spoed plasma-halffabrikaat, zodat wij daar snel albumine uit kunnen halen voor de Oekraïense oorlogsslachtoffers.” De producent van plasmageneesmiddelen in Nederland, Prothya Biosolutions, antwoordde direct door op 15 maart 2.000 kilo van dat halffabrikaat op transport te stellen. Gratis.

Per vrachtwagen reed deze kostbare lading door Duitsland en Polen, gelukkig een reis zonder incidenten. Zondagochtend 27 maart kwam het aan op de plaats van bestemming. In de verwerkingsinstallatie ter plaatse wordt hieruit albumine gemaakt, dat gratis aan ziekenhuizen wordt geleverd. Daar worden slachtoffers, zowel burgers als militairen, behandeld aan hun verwondingen. Mede mogelijk gemaakt dankzij Nederlandse donors!

04 april 2022