Bloed- en plasmadonatie telt nu dubbel

De Bloedbank is en blijft open, ook in coronatijd! Sanquin vraagt donors die een oproep ontvangen om vooral te komen doneren. In de laatste weken van december redden donors daarmee niet alleen de levens van patiënten, maar doen zij ook nog eens een goede daad voor de meest kwetsbare kinderen in Nederland.

Nog geen bloeddonor? Meld je direct aan!

Voor elke donatie van bloed of plasma tussen 15 en 31 december steunt Sanquin namelijk Het Vergeten Kind met een euro. Rondom de feestdagen geven donors minder vaak gehoor aan hun oproep. Dat heeft direct gevolgen voor de bloedvoorraad, die afhankelijk is van continue donaties van donors. Sanquin vraagt donors daarom om alle patiënten die afhankelijk zijn van bloed of plasma niet te vergeten deze maand. Tegelijkertijd vraagt Sanquin aandacht voor een andere ‘vergeten’ groep, namelijk kinderen in Nederland die worden ingesloten door zorgen, problemen en traumatische gebeurtenissen. De totale bijdrage kan oplopen tot € 25.000.

Extra stimulans

Sanquin hoopt dat de actie met Het Vergeten Kind een extra stimulans is voor donors om bloed of plasma te komen geven in de laatste weken van december. Zo helpen donors kinderen in moeilijke situaties en hoopt Sanquin een kritische kerstdip van de bloedvoorraad te voorkomen.

Daphne Thijssen-Timmer, directeur Bloedbank en lid Executive Committee van Sanquin, legt uit waarom dit van belang is: “Met deze actie benadrukken we dat doneren ook in deze periode echt belangrijk is. We hopen dat donors niet alleen de Bloedbank een warm hart toedragen, maar ons ook willen steunen in onze actie voor kwetsbare kinderen in Nederland.”

Een positief moment met Kerst

“Bij Sanquin weten we dat bloed en plasma voor veel patiënten van levensbelang is. Voor hen zijn zorgeloze en gezonde feestdagen niet vanzelfsprekend. Dat geldt ook voor een grote groep kinderen in Nederland die door hun omstandigheden niet gewoon kind kunnen zijn. Daarom doneren we als Bloedbank deze twee weken zelf aan Het Vergeten Kind, om ook hen een positief moment tijdens de feestdagen te bezorgen”, aldus Thijssen-Timmer.

Jeroen van Woudenberg, relatiemanager bij Het Vergeten Kind: "Juist de decembermaand is voor veel vergeten kinderen een allesbehalve fijne periode. Met Het Vergeten Kind zorgen wij voor lichtpuntjes in deze donkere dagen. Zo verblijden wij 1.000 kinderen en gezinnen met een speciale Kerst Heppie Box en beleven 1.800 kinderen een onvergetelijke dag in de Winter Efteling en het Openluchtmuseum. Het is fantastisch dat Sanquin met deze actie bijdraagt aan onvergetelijke kerstervaringen voor kwetsbare kinderen.”

14 december 2021