Bloedbank blijft open tijdens ‘avondlockdown’

Veel sectoren moeten vanaf zondag dicht van 17.00 uur tot 05.00 uur voor een zogenoemde avondlockdown. Dat geldt niet voor de bloedbanklocaties. De bloedbank is en blijft open, ook 's avonds. Maar door de maatregel ontstaat er een risico dat bloeddonors thuisblijven. We drukken bloeddonors op het hart: als je geen gezondheidsklachten hebt en Sanquin heeft je opgeroepen om te komen doneren, dan ben je echt nodig. Kom vooral langs!

Bij eerdere lockdowns zagen we direct dat meer donors thuisbleven. Net als toen geldt nu ook: bloed is niet lang houdbaar, regelmatige donaties blijven daarom van levensbelang voor de behandeling van patiënten. Op de bloedbanklocaties is alles ingericht op extra veilig te kunnen doneren. Er wordt extra schoongemaakt, medewerkers en donors dragen mondkapjes als ze rondlopen en de bedden hebben voldoende afstand tot elkaar.

Mobiele locaties

Voor een aantal mobiele afnamelocaties zijn de openingstijden gewijzigd. Dat heeft te maken met de coronaregels die gelden op de locatie waar de mobiele locatie van Sanquin is gevestigd. Bekijk daarom voor een donatie de actuele openingstijden op onze website: https://www.sanquin.nl/locaties

Balans

De bloedvoorraad in Nederland balanceert tussen bloeddonaties en ziekenhuizen die bloed toedienen aan patiënten. Het is een jaarlijks fenomeen dat in december meer donaties worden afgezegd. In diezelfde weken bestellen ziekenhuizen juist wat meer bloed om de periode rondom de feestdagen goed te kunnen overbruggen met voldoende voorraad. Dat samen zet de Nederlandse bloedvoorraad onder druk.

Echt nodig

Als een donor zich fit voelt en is opgeroepen, dan is die donor ook echt hard nodig. Om te voorkomen dat een medewerker of donor bij de Bloedbank onverhoopt iemand anders aansteekt, is er extra aandacht voor het schoonhouden van de werkruimtes. En natuurlijk blijven de belangrijkste maatregelen tegen het coronavirus ook voor donors van belang: coronacheck vooraf, mondkapjes dragen, handen ontsmetten, afstand houden. Met die extra voorzichtigheid kunnen patiënten blijven rekenen op veilig bloed van de donors. En de donors kunnen rekenen op Sanquin.

29 november 2021