menu

Kom je doneren? Denk aan deze dingen

Breng je binnenkort een bezoekje aan de bloedbank? Hartstikke goed! We herinneren je aan een paar dingen die je niet moet vergeten vóór je gaat doneren.

1.       Het klinkt een beetje flauw, maar als eerste moet je jezelf de vraag stellen: mag ik eigenlijk wel doneren? Misschien heb je net een tatoeage laten zetten, ben je nog aan het herstellen van een verkoudheid, of ben je onlangs teruggekomen van een verre reis. Dingen waar je misschien niet bij stilstaat, maar die kunnen betekenen dat je voorlopig geen bloed of plasma kunt geven. Doe daarom altijd eerst even online de donatiecheck.

2.       Denk je eraan een geldig identificatiebewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs) mee te nemen? We moeten altijd even een check doen dat jij bent wie je zegt te zijn, voorafgaand aan de donatie. Neem het originele identificatiebewijs mee, een kopie of een foto op je mobiel is niet geldig.

3.       De tijd in je bevestigingsmail kun je aanhouden als start van het tijdslot van een halfuur dat je mag binnenlopen voor je afspraak. Is je afspraak om 11:00 uur? Dan kun je tot 11:30 binnenlopen. Controleer wel nog even de openingstijden van de bloedbank waar je naartoe wilt. Het is jammer als je met je goede bedoelingen voor een dichte deur komt te staan.

4.       Zorg dat je voldoende hebt gegeten en gedronken. Met name voldoende water drinken is heel belangrijk. Je verliest namelijk best wat vocht door je donatie. Een overvloedige maaltijd eten kort vóór je bezoek is overigens ook niet handig. Je hebt dan kans dat je misselijk wordt tijdens of na de donatie.

5.       Heb je kleding aan waarbij je makkelijk een mouw kunt opstropen? Het is vervelend als je dadelijk met een knellende opgestroopte mouw moet doneren. Of als je een te strak T-shirt wilt uitdoen en er niks onderaan blijkt te hebben. Lekker loszittende kleding doneert een stuk relaxter!

6.    Kom je bloed doneren? Dan is het handig voor onze administratie als je de barcode in je bevestigingsmail kunt laten zien.

7.       Als plasmadonor ben je wat langer bezig dan een bloeddonor. Misschien is het fijn om iets mee te nemen om de tijd mee door te brengen, bijvoorbeeld een boek, tijdschrift, tablet of mobiele telefoon.

Heb je alle bovenstaande punten afgevinkt? Dan zien we je graag bij een van onze bloedbanken. Tot gauw!

26 augustus 2021