Antistoffen bij 95% van donors

Sanquin Research sluit het onderzoek naar antistoffen tegen corona onder donors af. Inmiddels heeft 95,1% van de bloeddonors antistoffen tegen het coronavirus.

Het overgrote deel van die antistoffen werd door vaccinatie verkregen. Alle leeftijdsgroepen vertonen inmiddels een plateau waarbij meer dan 90% antistoffen heeft.

De vaccinatiestrategie is duidelijk terug te zien in de stijging van de antistoffen bij steeds jongere donors. Van half april tot half juli steeg het aantal donors met antistoffen elke week spectaculair, met gemiddeld 5% per week. Vanaf half juni stegen ook het aantal donors onder de 30 jaar snel. Eind augustus heeft ruim 95% van de donors van Sanquin antistoffen en is duidelijk te zien dat een plateau wordt bereikt.

zoom_out_map

Infectie of vaccinatie

Sanquin gebruikt een test om verschillende corona-antistoffen te onderscheiden, om zo vast te stellen of iemand door vaccinatie of door een infectie antistoffen heeft ontwikkeld. 

In deze laatste meting is te zien dat bij de jongste leeftijdsgroep van donors het percentage infecties opvallend hoger ligt, naar alle waarschijnlijkheid als gevolg van infecties met de deltavariant.

zoom_out_map

Belang van spreiding antistoffen

De aanwezigheid van antistoffen is nu redelijk uniform over heel Nederland.
 

zoom_out_map

De paar procent donors zonder corona-antistoffen betreft mensen die zich niet hebben laten vaccineren, en ook geen infectie hebben gehad. Bij een heel klein deel kunnen de antistoffen zijn weggezakt.

Sanquin viroloog Hans Zaaijer benadrukt het belang van een evenwichtige verspreiding van die antistoffen. “Een gemiddeld hoog percentage mensen met antistoffen betekent nog niet dat dat overal in Nederland even hoog is, en de bescherming tegen het virus overal voldoende is. Mensen zonder antistoffen lopen nog steeds risico.”

Einde van Sanquin Vinger aan de Pols-studie

Sanquin onderzocht met de Vinger aan de Pols (VAP)-studie wekelijks een steekproef van ongeveer 2.000 bloeddonors op corona-antistoffen. Dit gebeurde in opdracht van VWS en in samenwerking met het RIVM, om inzicht te verkrijgen in de verspreiding van COVID-19 en de mate van vaccinatie in Nederland. 

Laatste meting en mogelijk vervolg

Met de huidige, hoge, vaccinatiegraad vervalt de noodzaak om de aanwezigheid van antistoffen wekelijks te meten. Sanquin Research en het ministerie van VWS zijn daarom overeengekomen voor nu de VAP studie te beëindigen.

De volgende interessante en relevante onderzoeksvraag is hoe snel de ontwikkelde antistoffen weer afnemen, en of daarin ook verschil is te zien tussen de verschillende vaccins. Ook kan gekeken worden naar hoe vaak nieuwe infecties bij gevaccineerden voor komen. Sanquin Research is daarom in gesprek met het ministerie en RIVM om een valide onderzoeksopzet, een passende interval van meting en de noodzakelijke financiering voor te stellen. 

31 augustus 2021