Corona-antistoffen bij 77% van de donors

Sanquin Research rapporteert dat het percentage donors met antistoffen tegen het coronavirus is toegenomen tot 77%. Vaccinatie is de grote drijfveer achter deze stijging.

De vaccinatiestrategie is duidelijk terug te zien in de onderverdeling naar leeftijd. Van de donors tussen de 41 en 50 jaar heeft inmiddels al 80% antistoffen. Bij de donors tussen 31 en 40 jaar is dit 50%. Binnenkort verwachten we een stijging van de groep 20’ers met antistoffen te signaleren. 

zoom_out_map

De grafieken laten voor elk van de leeftijdsgroepen een sterke stijging zien vanaf het moment dat zij gevaccineerd konden worden. Sanquin gebruikt een test om verschillende corona-antistoffen te onderscheiden, om zo vast te stellen of iemand door vaccinatie of door een infectie antistoffen heeft ontwikkeld.

zoom_out_map

Vaccinatie blijft van belang

Met nieuwe varianten van het virus in omloop is het niet helemaal duidelijk welk percentage mensen met antistoffen nodig is om de circulatie van het virus te onderdrukken. Daarnaast is de verspreiding van die vaccinaties van belang. Een gemiddeld hoge vaccinatiegraad betekent nog niet dat in gemeenschappen en plaatsen met een lagere vaccinatiegraad de bescherming tegen het virus voldoende is. Het blijft daarom van groot belang om je te laten vaccineren!

Sanquin Vinger aan de Pols-studie

Wekelijks onderzoekt Sanquins Vinger aan de Pols (VAP)-studie een steekproef van ongeveer 2.000 bloeddonors op corona-antistoffen, in samenwerking met het RIVM. Het meten van antistoffen bij donors geeft inzicht in de verspreiding van COVID-19 en de mate van vaccinatie in Nederland. Sanquin doet dit in opdracht van het ministerie van VWS. 

zoom_out_map
06 juli 2021

Wil je ook levens redden?

Ben je nog geen donor, en heb je een paar keer per jaar een uurtje de tijd? Meld je dan nu aan als bloed- of plasmadonor bij Sanquin! Of ben je donor, log in om een afspraak te maken.