Corona-antistoffen bij 69,5% van de donors

Sanquin Research rapporteert dat het percentage donors met antistoffen tegen het coronavirus is toegenomen tot 69,5%. Vaccinatie is de grote drijfveer achter deze stijging.

De vaccinatiestrategie is duidelijk terug te zien in de onderverdeling naar leeftijd. Van de donors boven de 61 jaar heeft ruim meer dan 90% antistoffen, en bij donors tussen de 51 en 60 jaar is het percentage gestegen van 54% tot boven de 80%. 

De grafieken laten voor elk van de leeftijdsgroepen een sterke stijging zien vanaf het moment dat zij gevaccineerd konden worden. Sanquin gebruikt een test om verschillende corona-antistoffen te onderscheiden, om zo vast te stellen of iemand door vaccinatie of door een infectie antistoffen heeft ontwikkeld.

zoom_out_map

Groepsimmuniteit

Het verhoogde vaccinatietempo is terug te vinden in deze meting. Met de nieuwe, besmettelijker, varianten van het virus in omloop, is nu niet zeker welk percentage mensen met antistoffen nodig is om de circulatie van het virus te onderdrukken. Als het vaccinatieproces echter doorgaat zoals gepland (er speelt natuurlijk veel mee: ononderbroken aanvoer van vaccins, opkomst, en zo meer), dan zouden we in juli al bij 80% van de donors antistoffen kunnen aantreffen.

zoom_out_map

Sanquin Vinger aan de Pols studie

Wekelijks onderzoekt Sanquins Vinger aan de Pols (VAP)-studie een steekproef van ongeveer 2.000 bloeddonors op corona-antistoffen, in samenwerking met het RIVM. Het meten van antistoffen bij donors geeft inzicht in de verspreiding van COVID-19 en de mate van vaccinatie in Nederland. Sanquin doet dit in opdracht van het ministerie van VWS. 

zoom_out_map
24 juni 2021