Waarom doneren soms even niet kan

Heb je een oproep gekregen om bloed te doneren? Dat betekent dat je hard nodig bent om de bloedvoorraad voor de Nederlandse ziekenhuizen op peil te houden. Daarnaast zijn donaties van plasmadonors hard nodig om patiënten een beter leven te geven. Soms zijn er echter goede redenen om je donatie tijdelijk uit te stellen. We zetten de belangrijkste per categorie voor je op een rijtje.

  • Medische behandelingen

-          Kijkoperatie/kijkonderzoek: na een kijkonderzoek met flexibele scoop moet je 4 maanden wachten met doneren. Bij andere operaties hangt het af van meerdere dingen. Neem voor je bezoek aan de Bloedbank eventueel contact met ons op (088 – 730 8686) om zeker te weten waar je aan toe bent.

-          Antibiotica: je mag 14 dagen geen antibiotica (meer) hebben gebruikt voordat je gaat doneren.

-          Medicijnen: ben je begonnen met een nieuw medicijn? Dat kan een bezwaar zijn om te doneren. Neem daarom voorafgaand aan je bezoek aan de Bloedbank contact met ons op om zeker te weten of je kunt doneren.

-          Tandarts: je bent de afgelopen 7 dagen bij de tandarts geweest en hebt daar een ingrijpende behandeling ondergaan, bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling. Als je tandsteen hebt laten verwijderen, hoef je slechts 1 dag te wachten voordat je weer kunt doneren. Na alleen een reguliere controle hoef je helemaal niet te wachten.

-          Vaccinatie: na een coronavaccinatie mag je 7 dagen niet doneren. Ook adviseren we je om op de dag van je coronavaccinatie niet van tevoren langs te komen voor een donatie. Veel andere soorten vaccinaties zijn overigens geen probleem om te doneren. Bekijk hier ons beleid per vaccinatie of inenting.

 

  • Gezondheid

-          Je mag niet doneren als je de afgelopen 14 dagen ziek bent geweest, zoals een verkoudheid, griep, blaasontsteking of bronchitis.

-          Heb je ergens op of in je lichaam een open of onrustige wond, bijvoorbeeld een schaaf-, snij-, operatie- of brandwond? Dan mag je weer doneren als je hersteld bent.

-          Ben of was je zwanger? Tot 6 maanden na het einde van je zwangerschap mag je niet doneren.

-          Je mag niet doneren met een te laag Hb. Bij bloeddonors kan een laag ferritinegehalte ook nog een rol spelen.

 

  • Lifestyle

-          Als je een tatoeage, piercing of permanente make-up hebt laten plaatsen of verwijderen in de afgelopen 4 maanden, mag je niet doneren. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als er een knopje in je oorlel is geschoten. Doe de donatiecheck om het zeker te weten.

-          Als je de afgelopen 4 maanden acupunctuur hebt ondergaan en daarbij zijn geen wegwerpnaaldjes gebruikt, dan mag je niet doneren.

-          Ben je naar het buitenland geweest en was dit buiten Europa? Dan mag je in ieder geval 4 weken niet komen doneren. Heb je een gebied bezocht waar malaria voorkomt? Dan geldt voor bloeddonors een uitstel van een half jaar.

-          Je mag 4 maanden niet doneren als je cocaïne hebt gesnoven. Heb je drugs gespoten? Dan mag je zelfs permanent niet meer doneren.

-          Bij bepaald seksueel gedrag mag je ook 4 maanden niet doneren. Bekijk hier onze toelichting.

 

  • Overig

Soms komt het voor jou even niet uit om te doneren. Omdat je een drukke periode op je werk hebt bijvoorbeeld, je midden in een verhuizing zit of er privéomstandigheden zijn waardoor je denkt: nu even niet. Wil of kun je een tijdje geen bloed geven? Laat het ons weten via het afmeldformulier op de website of bel de Donorinformatielijn. Dan roepen we je in de door jou doorgegeven periode even niet op. Als plasmadonor kun je via MijnSanquin zelf gewoon je afspraak annuleren en een nieuwe afspraak maken op een moment dat wel uitkomt.

 

Doe de donatiecheck

Bovenstaand overzicht is bij lange na niet volledig. En het verschilt sterk per individuele situatie – hoe lang geleden was een ingreep bijvoorbeeld? Heb je nog hechtingen? – of je mag doneren. Doe daarom altijd de donatiecheck op onze website vóór je gaat doneren. 

Heb je toch nog twijfels of je mag komen doneren? Overleg dan persoonlijk met een van onze medewerkers van de Donorinformatielijn. Bel 088 – 730 86 86, bereikbaar van maandag t/m donderdag van 8:00 - 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur.

27 mei 2021