8 gouden tips voor bloeddonors

Bloed geven is een topprestatie. Van jou én van je lijf. Gelukkig is het lichaam goed in staat om zelf te herstellen na het afstaan van een halve liter bloed, maar je kunt je lichaam daar wel een handje bij helpen. We geven je een paar tips om zo fit mogelijk je donatie te doorlopen.

1.       De nummer-1-regel is basic: zorg dat je fit bent. Zorg voor een goede nachtrust. Als je moe bent, heeft je lichaam minder energie over voor het herstel.

2.       Ga niet op een lege maag doneren. Eet wat gezonds van tevoren.

3.       Geniet na afloop zonder schuldgevoel van een lekkere roze koek of een andere snack die we hebben klaarliggen.

4.       Gebruik geen alcohol op de avond vóór en op de dag dat je gaat doneren. Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam, waardoor de kans op duizeligheid groter wordt.

5.       Zorg dat je voldoende water drinkt van tevoren. Drink het liefst ook vlak voor de donatie een groot glas water. Uit onderzoek dat we hebben gedaan onder donors, blijkt dit te helpen tegen misselijkheid of flauwvallen. Drink ook achteraf een of meer glazen water om de vochthuishouding in je lijf weer op peil te krijgen.

6.       Sport niet te lang en te fanatiek van tevoren, zeker niet op dezelfde dag ná je donatie. Je lichaam moet hersteld zijn van zware activiteit vóór je gaat doneren. Ook na afloop van je donatie kun je beter nog even wachten met fysieke inspanning. Houd minimaal een dag aan om bij te komen. Een wandelingetje maken is prima, als je maar niet meteen het halve Pieterpad afloopt.

7.       Voel je je gespannen? Geef het aan. Het is helemaal niet gek om dat te zeggen. Veel mensen hebben last van wat spanning voor het doneren, óók ervaren donors. Als onze afnamemedewerkers dit weten, kunnen ze daar extra rekening mee houden.

8.       Ben je een roker? Wacht na je donatie minstens een half uur met het opsteken van een sigaret of andere tabaksmiddelen, want je kunt er sneller duizelig van worden.

Heb je nog vragen? Ga dan naar onze veelgestelde vragen!

28 april 2021