Begin pandemie: veel nieuwe donors!

Aan het begin van de pandemie kregen we, ondanks alle maatregelen, veel nieuwe aanmeldingen. Onderzoekers van de afdeling Donorstudies van Sanquin zagen een verband met de media-aandacht. Veel nieuwe aanmelders waren wat ouder en kwamen uit de meest getroffen gebieden.

Ramp

Inmiddels is het een jaar geleden dat de coronacrisis uitbrak. Direct na de uitbraak heeft een groep onderzoekers zich verenigd om onderzoek te doen naar de effecten van de coronacrisis voor donors. Eén van de dingen die ze daarbij onderzochten, waren de nieuwe aanmeldingen tijdens de eerste fase van de pandemie. Uit eerder onderzoek bleek al dat mensen zich vaak massaal aanmelden om te doneren als er zich een ramp voordoet (bijv. na 9/11), maar nu werden mensen door de regering opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven en afstand te houden. Het kon dus twee kanten op met de nieuwe aanmeldingen: óf mensen zouden zich en masse aanmelden, of het aantal nieuwe donors zou omlaag gaan door de lockdown.

Risico voor ernstige COVID

Gelukkig laten de cijfers zien dat het eerste scenario waarheid werd: direct nadat het eerste geval van corona in Nederland werd vastgesteld, zien we een piek in media-aandacht én een piek in nieuwe aanmeldingen. Opvallend daarbij was dat zich onder deze nieuwe aanmelders veel mensen bevonden met een risicoprofiel voor (ernstige) COVID-19; er waren relatief veel oudere mensen onder de aanmelders, en er kwamen opvallend veel extra aanmeldingen uit de regio’s waar de meeste COVID-19-gevallen waren (bijv. de provincies Noord-Brabant, Limburg, Noord- en Zuid-Holland).

Ondanks de corona-maatregelen mocht Sanquin dus veel nieuwe donors verwelkomen tijdens de eerste golf. We hopen natuurlijk dat deze nieuwe donors ook na de pandemie donor blijven. De resultaten die hierboven worden beschreven, zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Transfusion, en zijn voor iedereen toegankelijk: https://doi.org/10.1111/trf.16334

24 maart 2021