9 veelgestelde vragen van bloeddonors

Onze medewerkers van de Donorinformatielijn krijgen dagelijks heel wat vragen binnen van bloeddonors. We krijgen gemiddeld 1.600 (!) telefoontjes per dag. Vaak draait het om praktische zaken, zoals het doorgeven van een adreswijziging, of een specifieke medische vraag. We zetten een aantal veelgestelde vragen voor je op een rijtje. Met de antwoorden erbij, dat scheelt jou wellicht een telefoontje.

Hoe vaak mag ik geven en hoeveel tijd moet er tussen twee donaties zitten?

Vrouwen mogen maximaal drie keer per jaar bloed geven, mannen maximaal vijf keer per jaar. Hoe vaak je wordt opgeroepen hangt af van de bloedgroep die op een bepaald moment nodig is.

Om goed te kunnen herstellen moet er tussen twee bloeddonaties minimaal 56 dagen (8 weken) zitten voor mannen; voor vrouwen is dat 122 dagen (4 maanden). De hersteltijd na een bloeddonatie is voor vrouwen namelijk langer.

Waarom ben ik al zo lang niet opgeroepen?

Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Eén mogelijkheid is dat je een bloedgroep hebt die niet veel voorkomt, waardoor je misschien maar één keer per jaar wordt opgeroepen. Verder is het mogelijk dat je om een medische reden uitstel van donatie hebt, bijvoorbeeld omdat je de vorige keer een te laag ferritinegehalte in je bloed had. Dit heeft te maken met de ijzerwaarde in je bloed.

Kan ik naast bloed ook plasma geven?

Nee, je geeft óf bloed, óf plasma, nooit beide. Je kunt als bloeddonor wel overstappen naar plasmadonaties, maar dan blijf je ook plasmadonor. Je kunt op dit moment dus niet om en om bloed en plasma geven.

Wanneer moet ik juist wel of juist niet een mondkapje dragen?

Als donor hoef je geen mondkapje meer te dragen binnen de bloedbanken van Sanquin.  Voel je vrij om deze te blijven dragen als je je daarbij prettig voelt.

Mag ik iemand meenemen naar de bloedbank - bijvoorbeeld mijn kinderen of mijn partner - die ook donor is?

Dat kan. Houd er wel rekening mee dat het 's avonds druk kan zijn en we donors en personeel graag de ruimte geven op alle locaties. Als het niet anders kan is jouw kind of begeleider van harte welkom. 

Mag ik als bloeddonor ook op een andere locatie dan mijn eigen bloedbank doneren?

Als je een oproep ontvangt, mag je 2 weken doneren op al onze vaste locaties in het land.

Mag ik doneren na een coronavaccinatie?

Bijna alle coronavaccinaties bestaan uit 2 prikken die je binnen een aantal weken krijgt toegediend. Na zowel de eerste als de tweede prik mag je 7 dagen niet doneren. Daarna ben je weer van harte welkom, mits je je fit voelt natuurlijk en 14 dagen geen klachten hebt gehad.

Moet ik rekening houden met de datum in mijn oproep?

Via de link in de mail maak je een afspraak binnen een bepaalde periode. Mocht je eerder willen komen of langer dan twee weken verhinderd zijn, neem dan contact op met de bloedbank via 088-730 8686 of meld je online af. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat er altijd genoeg bloed op voorraad is voor de patiënten.

Mijn vriend(in), familielid of collega wil ook donor worden, wat moet hij/zij doen?

Geweldig dat iemand in jouw omgeving graag wil bijdragen aan het redden van levens! Je kunt die persoon naar onze website verwijzen. Daar doorlopen geïnteresseerde mensen online een vragenlijst om erachter te komen of ze donor kunnen worden. Is het antwoord ‘ja’? Dan kunnen ze zelf online een afspraak maken voor de medische keuring

Heb jij zelf een andere vraag, opmerking of suggestie?

● Bel de Donorinformatielijn: 088-730 8686, ma t/m do: 8:00 - 20:00 uur, vrijdag tot 17:00 uur.

● Vul het formulier in op onze website.

● Stel je vraag via Facebook.

22 maart 2021