menu menu

Sanquin onderzoekt effect vaccinaties bij gebruik afweer-onderdrukkende medicijnen

Onderzoekers van Sanquin hebben een beurs gekregen van ZonMW, om te onderzoeken of mensen met een door medicijnen verzwakte afweer ook beschermd worden tegen corona door vaccinatie. Het onderzoek valt binnen het COVID-19-onderzoeksprogramma.

Een vaccin activeert het afweersysteem van mensen om antistoffen aan te maken en beschermt hen zo tegen ziekte. Ook zorgt een vaccinatie ervoor dat het afweersysteem geheugencellen aanmaakt. Bij een hernieuwde infectie maken deze, samen met de antistoffen, snel korte metten met de ziekmakende micro-organismen.

Bij mensen met een verzwakte afweer, door bijvoorbeeld ziekte of medicijngebruik , is het mogelijk dat deze reactie minder goed op gang komt. In dat geval zou vaccinatie voor hen dus een minder goede oplossing zijn tegen het coronavirus.

Het effect van vaccinaties op mensen met een zwakke afweer door afweer-onderdrukkende geneesmiddelen in verschillende ziektes is nog nergens ter wereld onderzocht. De combinatie van immunologische expertises bij Sanquin zorgt ervoor dat dit onderzoek juist hier goed uitgevoerd kan worden.

Onderzoeker en mede-projectleider Marieke van Ham: “Mensen met auto-immuunziekten, zoals reuma, multiple sclerose en IBD (chronische darmontsteking), maken ongewenste afweer tegen lichaamseigen eiwitten en cellen. Deze patiënten gebruiken ontstekingsremmers om hun ziekte tegen te gaan. Voor hun bescherming tegen ziekteverwekkers is het cruciaal dat onderzocht wordt of zij bij een vaccin wel voldoende afweer maken terwijl ze die medicijnen gebruiken. Bij Sanquin werken we met onderzoekers vanuit verschillende disciplines samen om zo alle aspecten van het afweersysteem in kaart te brengen. Dit onderzoek is een nauwe samenwerking van het onderzoeksconsortium Target to B met onder anderen clinici/onderzoekers van het AMC (Taco Kuijpers en Filip Eftimov), het VUMC en reumatologiecentrum READE.”

Vaccinaties worden doorgaans op relatief gezonde groepen getest. De kennis die met dit onderzoek wordt opgedaan, kan ook gebruikt worden voor een betere inzet van vaccinaties bij toekomstige pandemieën. Het onderzoek is reeds gestart. De eerste resultaten worden in juli van dit jaar verwacht.

Update 20 augustus 2021
Inmiddels zijn eerste resultaten van dit onderzoek gepubliceerd. Lees hier het nieuwsbericht

10 februari 2021