De 3 bijzondere toepassingen van plasma

Dat je een levensreddende held bent omdat je plasma doneert, dat wist je hopelijk al. Maar weet je eigenlijk waarvoor we al het plasma gebruiken dat we inzamelen? Nou, hiervoor:

1. Rechtstreekse transfusie van plasma aan patiënten.

Een deel van het plasma dat we inzamelen, leveren we aan ziekenhuizen. Daar wordt het toegediend aan patiënten in acute, soms levensbedreigende situaties. Bijvoorbeeld aan patiënten met massaal bloedverlies of brandwonden, of met een stollingsstoornis die direct behandeld moet worden.

2. Eiwitten in het plasma worden als geneesmiddel gebruikt.

Plasma bevat veel verschillende soorten eiwitten, die allemaal een functie hebben in ons lichaam. Een deel van die eiwitten wordt bij Prothya Biosolutions BV uit het plasma gehaald. Ze maken er geneesmiddelen van voor mensen die de eiwitten zelf niet of niet voldoende aanmaken. Bijvoorbeeld mensen met een stollingsziekte, afweerstoornis, auto-immuunziekte, zenuw- of spieraandoening of een ontstekingsziekte.

De belangrijkste eiwitten zijn:

  • Immunoglobulinen; deze antistoffen kunnen patiënten met afweerstoornissen beschermen tegen infecties.
  • Albumine; dat wordt gebruikt bij veel bloedverlies of ernstige brandwonden.
  • Protrombinecomplex; een combinatie van vier stollingsfactoren om bloedingen tegen te gaan bij mensen die bloedverdunners gebruiken.

3. Antistoffen uit plasma van genezen coronapatiënten voor een geneesmiddel voor huidige coronapatiënten.

Sinds 2020 kunnen we een nieuwe ziekte aan het rijtje toevoegen: COVID-19. Zoals je misschien wel weet, doneren mensen die deze ziekte hebben gehad, plasma bij Sanquin. Daarin zitten namelijk antistoffen tegen COVID-19 en hiermee kunnen we kwetsbare mensen met een lage weerstand helpen. Bijvoorbeeld kankerpatiënten die chemotherapie krijgen.

28 januari 2021