Westnijlvirus in Nederland

Sanquin gaat donaties van bloed, bloedplaatjes en plasma bestemd voor directe transfusie (Q-plasma) in een aantal regio’s in Nederland testen op de aanwezigheid van het westnijlvirus (WNV).

Het WNV is een virus dat door muggen op mensen kan worden overgebracht. Gezonde mensen merken over het algemeen weinig van een infectie van WNV. Maar het virus kan wel overgedragen worden via een transfusie van rode bloedcellen, bloedplaatjes of plasma. Bloedproducten worden toegediend aan kwetsbare patiënten, die ernstig ziek kunnen worden van een infectie met WNV.

Het WNV komt sinds jaar en dag voor binnen en buiten Europa. Recent zijn ook in Nederland voor het eerst WNV-infecties bij mensen vastgesteld, die waarschijnlijk hier zijn besmet. Om die reden worden vanaf maandag 19 oktober de volgende donors in deze regio's getest op WNV:

  • bloed-, bloedplaatjes- en Q-plasmadonors die wonen in de betreffende gebieden;
  • of daar de afgelopen vier weken een overnachting hebben gehad;
  • of in de betreffende gebieden hun gebruikelijke bloedbank hebben staan.

Donors die positief testen, krijgen bericht van de Bloedbank. Hun donatie wordt dan niet voor transfusie gebruikt. Als de test negatief is, krijgen de donors geen bericht.

Plasmadonors die plasma doneren dat gebruikt wordt voor de bereiding van plasmageneesmiddelen worden niet op dit virus getest of bevraagd, omdat in het productieproces het WNV wordt geïnactiveerd bij de uitgebreide bewerking van het gedoneerde plasma.

28 oktober 2020